Vzkazy

  • Brněnský Beatfest 2021

    Celý článek...  
  • Folkové léto v Řečkovicích

    Celý článek...  
  • Medvědí česnek - recepty

    Medvědího česneku si sice v kuchyni užijeme jen krátce, ale stojí to za to. Možností jak medvědí česnek v kuchyni využít je celá řada. Jako tip přinášíme několik receptů.

    Celý článek...  
  • První jarní životabudič: Medvědí česnek

     

    Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Kromě první jarní energie nabízí medvědí česnek i vynikající léčivé schopnosti. V posledních letech se z něj stal fenomén. Nejenže výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Je bohatým zdrojem vitamínu C a železa. Je to výborný prostředek při chřipce, nachlazení i dalších infekcích. Upravuje vysoký krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve, celkově posiluje organismus, paměť a imunitní systém, má protiplísňový, protiparazitární a protibakteriální účinek a pomáhá rovněž při dlouhotrvajícím kašli.

     

    Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? V první řadě je dobré vědět, že medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, tedy tam, kde je vlhko a v létě stín. Stejné podmínky k růstu potřebují například i konvalinky a některé áronovité byliny, které jsou však na rozdíl od medvědího česneku jedovaté. Tyto rostliny mají velmi podobné listy, dlouhé, zelené, s podlouhlou žilnatinou. Spolehlivě od sebe rozeznat například rašící listy medvědího česneku a mladých konvalinek je velmi obtížné. Rady typu, že listy konvalinky jsou bez vůně a medvědí česnek má intenzivní aroma, jsou sice pravdivé, ale při sklizni zřejmě nezkoumáte každý list zvlášť. Na to, že je třeba si vůni ověřit, vás musí upozornit jako první oči.

     

    Jak tedy poznat medvědí česnek a odlišit ho od konvalinky?

     

     

    Podle listů:
    • Medvědí česnek: Listy vyrůstají samostatně přímo ze země.
    • Konvalinka: Listy jsou dva a rostou proti sobě a vyrůstají ze společného stonku.
    Podle květů:
    • Konvalinka: Má květ vzhledu klasu s typickou vůní.
    • Medvědí česnek: Má kulovitý květ, který voní po česneku.
    Podle vůně:
    • Konvalinka: Voní pouze květ.
    • Medvědí česnek: Po česneku voní celá rostlina.
    Dále:
    • Konvalinka má oddenek
    • Medvědí česnek cibulky.

     

    Jak medvědí česnek pěstovat?

     

     

    Ve stínu a vlhku Česnek medvědí je náš domácí druh vyskytující se ve světlých bukových lesích. Daří se mu ve vlhké humózní půdě, ale pokud je pravidelně zaléván, roste téměř všude. Na zahradě mu prospívá polostín pod keři nebo pod okraji živého plotu. Dobře se mu daří i na severní straně domu. I když se názory na výsadbu medvědího česneku různí, nejlepší výsledky jsou s pěstováním z cibulek vysazených na podzim. Medvědí česnek se lépe ujímá a roste, neboť využije zimní vláhu. Je to v podstatě stejné jako u pěstování klasického česneku z podzimní sadby. Ale nečekejte zázrak hned první rok. Chvíli potrvá, než se záhon promění v hustý zelený koberec, který v květnu ještě ozdobí krásné bílé květy.
    Listy medvědího česneku se sbírají jen dva měsíce, do doby než začne kvést. Období sběru začíná obvykle v druhé půli března a končí zhruba v půli května. Potom se rostlina zatáhne, a zbytek roku čeká ukrytá v zemi na další jaro.

     

     

      _______________________

     
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zdeňka Zítra má svátek Jan

Pohled na prostranství pevnosti

A nejen to! Navštívili jsme totiž i kus americké historie. Historie v podobě Bentovy staré pevnosti. (Bent’s Old Fort). Pevnost je vzdálená od města La Junta necelých 10 mil. V neděli 3. června 2012 brzy z rána protáčíme kola našeho forda a zakrátko stáčíme do parkovacího prostoru pevnosti. V tom okamžiku spatřím chlapíka, jak svižným krokem chvátá přes pole a rovnou k nám. Hned jsem ho poznal. I on si vzpomněl na naše loňské setkání, a tak nezbývá, než si „zalomit palce“ trampským pozdravem.

Celý článek...


Start tradičního cyklistického závodu v rámci festivalu Okolo Třeboně. V pruhovaných trikotech asi poznáte (zleva) Nezmary Zajíce a Drengubáka, permanentní vítěze soutěže

Léto je v plném proudu, což se pozná i podle toho, že naši meteorologové předvídají ochlazení a zatímco v novinách čteme, že ve světě jsou nějaké nadbytečné zásoby potravin, které by měly i u nás znamenat snížení cen- v televizních zprávách hovoří naši zemědělci, že kvůli strašným mrazům v zimě a následnému suchu bude úroda asi mizerná a přinese další zdražení, zejména základních potravin. Někteří, co jsou od gastronomického fochu, si nechávají zadní vrátka prohlášením, že jak to bude vypadat s úrodou poznáme, až se sklidí. Takže nám nezbude, než si říci – uvidíme!

Celý článek...

Tanečnice a místní country kapela

Pouť v městečku Bailey se stala tradicí, která vznikla v dobách amerických pionýrů. Tehdy – stejně jako dnes – lokální usedlíci a přátelé z okolí se scházeli a schází za účelem prosté radosti ze života.

Městečko založil William N. Bailey, když vybudoval stanici, která byla známa jako Bailey Ranch. V roce 1864 postavil i hotel a místo bylo nazváno Bailey.

Celý článek...

Pozdrav „nazdar“ prý vznikl ze zdravení se našich předků vybírajících korunku ke korunce peníze na stavbu Národního divadla. Tedy: Na zdar Národního divadla. Není to však jisté. Trampské „ahoj“ je pozdrav námořníků. To prý jisté je. Nazdarem se zdraví sestry a bratři sokolové, ale určitě si to při setkání Tyrše s Fügnerem tito dva zakladatelé neříkali, protože Sokol vznikl o 20 let dříve, než „Zlatá kaplička“. Takže teď slaví 150 let a slaví je XV. sletem. Zdá se vám, že na ta léta je sletů nějak málo? Inu, Sokol byl zakazován, povolen, zakazován a povolen – dneska je zrovna v době povolení, leč chudý, protože minulý starosta byl Hušákův člověk. Peníze na opravu tělocvičen atd. tudíž jsou jenom ve velmi malém množství. Byly utraceny za kyslík, tedy arénu O2.

Celý článek...


Americký veterán z Vietnamu, s kterým se na svých cestách potkal Jerry Pupál Vecka

Karel Popelka je šikovný člověk. Ve své době jeden z nejlepších brněnských zvukařů, kamarád a spolupracovník siláka Franty Kocourka. Včera otevřel ve Veselém statku ve Víru v severní části Vysočiny výstavu unikátních artefaktů, dokumentujících život a dílo brněnského lamželeza. A jako doprovod použil část textu, který vám pod titulkem Velký mystifikátor Franta Kocourek zítra přineseme.

Celý článek...


Tedy – kalendářně a způsobem života. Dětem začaly prázdniny, rodinám dovolené, pořadatelům sezóna festivalů, policistům víc starostí na silnicích a takhle bych mohl pokračovat. Léto, myslím-li na horko, koupání apod. už začalo dávno, hned po zimě, ale teprve od července se to počítá, i když už mnozí červencoví návštěvníci koupališť jsou děsně opálení, ačkoliv ještě u žádného moře nebyli. My v Music 0pen si neoddechneme, to tedy určitě ne, ale protože vás máme rádi, trochu zvolníme přísun nových materiálů na tyto internetové stránky, abyste si – až se vrátíte od vody nebo z festivalu – stačili přečíst, co je v tom našem rybníčku nového. A nového je pořád dost v muzice, trampingu i ve společnosti.

Celý článek...


Vážení příznivci snoubenectví sportu a kultury.

Ve svém hledačství způsobu, jak bohulibé činnosti jako jsou kulturní a sportovní činnost přiblížit masám, dospěli jsme - mám tedy na mysli kolegy ředitele festivalu Okolo Třeboně – do bodu zlomu, kdy už se na naší dokonalé práci jenom velice obtížně ( pakliže vůbec), dá ještě něco zlepšit.

Celý článek...

Fotograf Oleg Homola

Jsme mediálním partnerem ojedinělého projektu United Islands, při kterém se každý rok na tři dny na konci týdne rozlije hudba po pražských ostrovech. Bude to poznat podle mnohosti materiálů, které této přehlídce věnujeme. Duchaplný redakční tým vymyslel zajímavou strategii – Josef Kobra Kučera bude vysedávat v kavárnách a restaurantech pro V.I.P a tam nasávat atmosféru. Fotoreportéři František Heřman a Otýlie Diatková budou obíhat a dokumentovat množství kapel na množině scén. Pak to dají dohromady. Moc se na to těším.

Celý článek...



Desetiprocentní sleva pro čtenáře Music Open

Petr Novotný je veselý a známý člověk. Bavič, který se strhujícím způsobem chechtá vlastnímu  vyprávění, jež však bývá chytré, ale i zasloužilý countryman, konferenciér nejen Greenhorns, ale i tvůrce přerodu ústeckých poloprofesionálních Bluegrass Hoppers ve Fešáky, ke kterým přivedl  Michala Tučného a Tomáše Linku.
Jeden čas veleúspěšný bavič v estrádách nejsledovanější televize, muž prosvíceným něčím blížícím se duchovnu. Protože to, co říkal jako životní zásady z tv obrazovky, má kořeny ve východní filozofii, která uznává spíš lásku a rozvoj, než křesťanský dědičný hřích.

Celý článek...

Time Switch se představí v sobotu na Střeleckém ostrově v rámci United Islands České spořitelny

Devátý ročník soutěžního Notování skončil, Cimbura oslavil šedesátku se spoustou výborných muzikantů, chystá se potlach Stráníků na Kalku i Folková růže v Jindřichově Hradci, hrálo se na Jablonském Medvídku, chystá se krásný potlach v Herálci, tradiční festival s muzikou, Cimrmany i cyklistikou Okolo Třeboně a spousta nádherného hraní na řadě dalších míst, ale především taky skončila ústecká mezinárodní Porta a chystá se české vyvrcholení v Řevnicích u Prahy.

Celý článek...

Zdravotní problémy, způsobující mimo jiné třas rukou, donutily Eddieho Adcocka v roce 2008 podstoupit operaci mozku, která byla provedena pouze za lokálního umrtvení. Během operace hrál na banjo tak, aby lékaři přesně věděli, zda chirurgický zásah je účinný a v pořádku.

Čtyřiasedmdesátiletý Eddie Adcock je legendární americký banjista, který v průběhu své dlouhé kariéry leccos vykonal pro vývoj bluegrassu - především ho vnášením impulzů z jiných žánrů přiblížil široké veřejnosti. Dnes hraje se svou ženou Marthou a kontrabasistou Tomem Grayem. Toto video nám zaslala pracovitá držitelka vysokého ocenění nashvillské IBMA Lilly Pavlak, připravující tomuto triu evropské turné. Dozvíme se o něm víc, Lilka nám o něm napíše. Vítejte v průvodci příštím týdnem.

Celý článek...

Foto týdne

Jste náš host číslo

7261177

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz