Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Emil Kolben a Čeněk Daněk

Nevím, proč se inženýru Milanu Plchovi říká Belmondo, když má docela symetrický obličej, není svalovec a spíš je to takový štíhlý intelektuál. Belmondo mimo jiných svých ušlechtilých aktivit uvádí soutěžní koncerty Notování a každý večer uzavře citací sebe sama. Honza Dobiáš je sesbíral a nazval Belmondova moudra. První část přineseme v pondělí, až kocour Arthur bude zírat. Nebo že by Arthur nebyl kocour?

Josef Kobra Kučera ve své době bydlel v Teplicích společně s Karlem Krylem. Jednou přivezl Karel snad na motorce omláceného anděla z nějakého zrušeného sudetského kostela. A vznikla slavná píseň Anděl, formou možná ještě trochu nevyrovnaná, ale ideou už silná. Na Karla Kryla vzpomene Kobra v úterý v nádherném sloupku Krylovi burlaci na Vltavě.

Publicista a badatel Stanislav Motl se zabývá silnými příběhy. Tentokrát ve středu uvedeme Příběh ztraceného obrazu. Obrazu, který ležel v úkrytu jednoho pražského bytu vedle padáku parašutistů skupiny Silver A, buď Gabčíka nebo Kubiše. Padák byl poškozen, měl po seskoku přeřezané šňůry. A obraz? Ten tajně vyšívala podle podobizny prezidenta Edvarda Beneše navzdory okupantům vyučená švadlena. Co se stalo s hrdiny tohoto příběhu víme. Zůstala záhada ztraceného obrazu a vypravěč Standa Motl..Ve středu.

Ve čtvrtek si v seriálu Porta je brána připomeneme, že v desátém ročníku se festival vrátil do Ústí nad Labem. Bůhví, co jsme si tehdy slibovali, s ústeckými soudruhy to nehnulo, Porta se dál stěhovala - na tři roky do Olomouce. Všude tam už byl fotoreportér František Heřman, který nyní loví v archívech dobové fotografie. Pak mi je pošle a napíše - nevíš, kdo to je? Tak z toho udělejme hru .- napište nám, koho poznáváte! I to, že třeba poznáváte sami sebe!

Na pátek připravil Honza Dobiáš další Táborový oheň. Začíná textem trampky Elvíry. Byl to pseudonym, byla to jedna ze sester Zapadlíkových z Liberce, z nichž tu nejstarší si vzal za ženu Kapitán Kid. V sobotu bude pokračování členitého cestopisu Hanky Hosnedlové. Hanka mi napsala, že cestopis má velmi příznivé přijetí, tak se těšíme na další pokračování.

A tentýž den možná připíšu něco z letošní Old Boys Expedition. Psali jsme o ní dostkrát, je to letitý pochod statných sedmdesátníků kolem Mikiho Ryvoly, (nepochodují kolem Mikiho Ryvoly, jsou soustředění kolem Mikiho Ryvoly) kteří letos budou deset dnů kráčet zachmuřenou Vysočinou. Neřekneme kudy, abyste je nerušili. leda byste je náhodou potkali na Křemešníku. Jenže tam byli už včera.

Napsal mi Ota Kmínek, že jsem "českomoravský jako Kolben a Daněk". Líbí se mi to, je to chytré. Vzpomněl jsem si na kolegu Wabiho Daňka, rodáka ze Zlína žijícího v Praze (předtím v Sokolově), ten je pěkně českomoravský. Jenom nevím, do jaké míry je českomoravský kolega Wabi Kolben.

Mějte se krásně, máme vás rádi!

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565460

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz