Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Honza Vyčítal a Pepa Fousek

Velký návrat Petra Rímského? Když se objevil na Potlachu u Stráníků na Kalku, byli přítomní skoro v šoku. Ti mladší ho neznali, ti starší vzpomínali. Je to ten Petr Rímský, co v 80. letech dokonce dvakrát vyhrál autorskou Portu, v době, kdy tato cena ještě měla velký význam? Osobitý interpret a skvělý kytarista, jinak muž poměrně nemluvný a možná trochu zachmuřený? Co ty roky dělal, kde se tady vzal?

Odpovím vám na první část té fiktivní otázky – Petr se tehdy, když už to bylo možné, stal vydavatelem. Vydával dobře dělaný časopis Hitbox, vydával zpěvníky (zvláště Nohavicu), školy hry na kytaru a sám hře na kytaru vyučoval…

Sedmapadesátiletý v Brně žijící rodák z Kolína, syn z divadelnické rodiny (bratr Pavel je poměrně známý herec a naprosto skvělý dabér) zazářil i na Sekwoyfestu. Vojtu Kiďáka Tomáška nadchl natolik, že o jeho novém dvoualbu napsal něco jako recenzi, které jinak nepíšeme. Napsal ten text přesto, že o něm Petr říká, že Kiďák hraje na kytaru jako prase, jak se píše v té recenzi, která je ale o Rímském. Najdete na našich stránkách v úterý.

V pondělí se dostane na dlouho slibovaného Ivana Mládka. Genialitě se blížící hudebník navrhne, Co s nevyužitými mýtnými branami. První pád mýto. Přizvukovat mu bude pták Arthur, ale u něho člověk nikdy neví.

Na středu dáváme článek Marie Jelínkové z tvůrčího okruhu pražského festivalu United Islands o tom, že se Zelená pošta, deska, která je společným autorským dílem Mariána Vargy a Pavola Hammela, po dlouhých čtyřiceti letech vrací na koncertní pódia. Na živém koncertu se zázraku znovuzrození zúčastní i Radim Hladík a Collegium Musicum.

Nebudeme-li zase zaskočeni aktualitami, plánujeme na čtvrtek to, co jsme plánovali na minulý čtvrtek – návrat do historie Porty a roku 1975, kdy se odehrála v Třebíči. Jak vzpomíná Josef Kobra Kučera, bydleli jsme tehdy na dívčím internátu. Ve mně tato vzpomínka kupodivu nezůstala, asi proto, že jsme sice bydleli na dívčím internátu, ale s Kobrou. Také tam bydleli kolegové z redakce Portýra – kulturní redaktor Mladého světa Honza Krůta a kulturní redaktorka Mladé fronty Dagmar Sedlická. Ta ale asi k našemu zármutku zase bydlela na chlapeckém internátu.

V pátek by měl konečně přivanout vítr všechny ty trampské novinky, místo kterých dáváme cestopisy. A v sobotu vám – pokud mne přivane vítr zpátky ze Stvořidel, popíšu neuvěřitelnou tradici ohňů u tamních tajemných peřejí, kterou dodnes udržují jihlavští trampové. Jezdívám tam rád.

A teď vám vysvětlím titulek. Honza Vyčítal a Pepa Fousek nazpívali nový český text (ten první byl trampský od anonymního autora z počátku 60. let minulého století – Smutný den) na světový hit Everly Brothers Bye bye last. Vyčítalova a Fouskova verze se jmenuje Bye bye pass a je o bye-passech, to je takové to přemostění nemocné aorty, říkám-li to dobře. Pepa Fousek to ví daleko líp. Pánové vedou dvouhlas jako zamlada, je to prostě píseň veselého kardiaka.

Mějte se krásně, máme vás rádi, i Honza Dobiáš, tento týden zřejmě strádající pod stanem ve slovenských Roháčích. Určitě nám to všechno za týden napíše.

Foto archiv

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521332

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz