Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav

Jiří Černý, 25. února 1936 – 17. srpna 2023

Jak médiím oznámil publicista Jan Rejžek, ve čtvrtek 17. srpna zemřel v nemocnici v Praze Jiří Černý, muž pracovitý, mimořádně talentovaný, vážený, ale oficiálními kruhy jaksi trvale přehlížený. S jednou výjimkou – po Listopadu dostal nabídku stát se ministrem kultury ve vládě Petra Pitharta. Jiří tu nabídku nepřijal.

 Patřil mezi největší osobnosti české hudební kritiky, a to i v oblasti tzv. vážné hudby. Přitom si celý život vyčítal, že vedle žurnalistiky a češtiny nevystudoval rovněž hudební vědu. Shodou okolností jeho první recenze byla o operním večeru, zveřejněná v roce 1956 ve Večerní Praze. Doplňme Wikipedii - bylo to nastudování Dvořákovy Rusalky v Národním divadle; Jiřímu bylo dvacet let. V té době stačil navštívit až deset operních představení týdně.

Byl celoživotní sportovec, Železný muž, na Portu do Plzně jezdil z Prahy po okresních silnicích na starém železném favoritu… Byl velký, svalnatý, těžký. Časem se začaly projevovat problémy pohybového ústrojí, především kloubů na nohou. Jiří vybudoval na pražské Letné se svou druhou ženou Jitkou na půdě měšťanského domu stylové bydlení. Jednou, když jsme u Černých natáčeli se štábem České televize, mě zavedl do koupelny.

„Malá Kateřina si pořád něco kreslila. Až jsme se na to podívali – ona si malovala koupelnu, kterou jsme neměli. Tak jsme se museli probourat vedle a tu koupelnu ji vybudovat“. Měl měkký hlas a možná se mu trochu leskly oči.

Jiří podstoupil několik operaci v celkové anestézi. V domě bez výtahu už pro něj nebylo jednoduché sestoupit na ulici a pak zase vyjít na půdu. Další operaci ale už odmítl, bál se následků narkózy. Bál se o to nejcennější, co měl – o kvalitu jasného myšlení.

Pětadvacátého února mu píšeme: "Ahoj Jirko, u příležitosti tvých nekulatých, tzn. zřejmě hranatých narozenin, připomínáme v Music Open Gawlikův dokument (Když se řekne Jiří Černý, pozn. red.). A blahopřejeme! (…) Hele, Jirko - nepotřebuješ něco? Nepotřebuješ třeba i občas donést nákup? Řekni, rádi pomůžeme. A myslím, že nejen my dva s Janou. Měj se krásně, držíme ti palce, vážíme si tě. Fedor a Jana Skotalovi ."

Na ten e-mail už neodpověděl. Jak jsme se později dozvěděli, Jiří Černý už byl hospitalizovaný v pražských nemocnicích.

Bude nám chybět. Celému národu bude chybět.

 S autorem tohoto textu, redakce Portýra, osmdesátá léta minulého století, Plzeň. Alkoholu se vyhýbající sportovec zkoumá redakční láhev rumu.                           

Foto Jiří Hampl

A zde je Gawlikův dokument Když se řekne Jiří Černý.

http://musicopen.cz/index.php/osobnosti/4254-jiri-cerny

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9582204

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz