Dnes má svátek Zikmund Zítra má svátek Alexej

 Po zveřejnění článku Jak se volalo z Guantánama za železnou oponu (Music Open 18.1.2004) se ozval Miloš Paddy Černý, známý pražský tramp a spolupracovník Národního muzea, především jeho etnografických sbírek. Následující příhoda se stala v roce 2006, cestou ze Saint Petersburgu na Floridě na VII. Celosvětový potlach na Fort Adamsonu v Texasu. Trail zakončili po třech měsících v San Diegu v Kalifornii.

Cestou byla USS Yorktown (CV-10), letadlová loď Námořnictva Spojených států, která působila ve službě v letech 1943–1970, ve druhé světové válce a naposledy ve válce ve Vietnamu, a od roku 1975 funguje jako muzeum v Mount Pleasant. Pro znalce - jedná se o druhou jednotku třídy Essex (verze s krátkým trupem). Původně byla pojmenována USS Bon Homme Richard. 

Paddy vzpomíná: "Nacházíme se na palubě letadlové lodi USS Yorktown ve městě Charleston v Jižní Karolíně. Naši skupinu tvoří kamarádi Lap, Palec a Paddy a kamarádka Mary. Představujeme si, jak plujeme k břehům Vietnamu. Na palubu američtí námořníci výtahy přivážejí stíhačky a jedna za druhou sviští na svojí misi. Na břehu si pohrává mořský vánek s vlajkou pruhů a hvězd.

Najednou se ocitáme u stožáru uprostřed nástupní plochy (česky buzerplac) typové základny určené pro Vietnam. Procházíme kolem zbrojního skladu, kolem místa pro tankování vozidel... a Palcovi zazvoní telefon. Zprávy z domova na vojenské základně vždy potěší. Malý přístroj v zeleném pouzdru je zapnut na hlasito. Úvodní ahoj od manželky a hned otázka. Kde se nacházíš?

Palec po pravdě sděluje: Jsme na vojenské základně ve Vietnamu. My tři potvrzujeme místo pobytu. Vedle nás stojí M151 MUTT. Ticho v telefonu... Po několika dlouhých vteřinách hlas z Prahy vysvětluje – „chtěla jsem se s tebou dohodnout o našem vztahu do budoucna.“

A do toho zrovna teď vojenský hlas v amplionu hlasitě nařizuje, že se máme přesunout ihned do Lunchroom. Palec hlásí manželce, že musíme jít do jídelny na oběd. Ticho v telefonu. Hlas z velké dálky mu oznamuje: „podávám žádost o rozvod!“

A tak se také stalo.

Adresa, kam je možno zavolat, když se chcete rozvést: Vietnam Experiance Ex., Patriots Point Road 40, Mount Pleasant, Charleston."

 

  

Foto týdne

Jste náš host číslo

9596040

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz