Dnes má svátek Květoslav Zítra má svátek Klaudie

Část účastníků setkání před slovutným hostincem v Proseči pod Křemešníkem

V roce 1983, patnáct let po vzniku zakázané České tábornické unie, svolal její režimem stíhaný zakladatel a náčelník Jan Hochman docela tajné setkání činitelů a osobností Unie na Slunečnou paseku a také do vyhlášeného hostince Jeníka Másílka v Proseči pod Křemešníkem. Tábor na Slunečné pasece, ve své době těžiště i symbol činnosti Unie, už dávno patřil Pionýrské organizaci SSM. Příjezdové cesty do Proseče ten den hlídala policie, ale to jsme ještě nevěděli. To až v noci.

Před hospodou v Proseči stojí třetí zleva badatel a trampský historik Karel Kayman Jakeš, ve své době pražský náčelník ČTU, ve dveřích pan hospodský Másílko (bude to přezdívka, nikdy jsem nevěděl, jak se jmenuje; tykali jsme si a říkali mu Jeníku), sedící František Ragas, jihomoravský náčelník ČTU, v popředí kamsi hledící Wabi Ryvola a Fedor Skotal, dáma v bílém je druhá a třetí Wabiho žena Jana Ryvolová, vedle stojí geniální grafik a člen Zlatého klíče Wendy Hůrka, a vedle něho Jana Skotalová. Na snímku je malá část přítomných, je to jedna z početné série fotografií z tohoto setkání. Pokud se týká mortality, ze zobrazených žijí manželé Skotalovi a Jana Ryvolová.

Českou tábornickou unii obnovil Jan Hochman hned po listopadu 1989. ČTU byla i v roce 1968 první organizace, která se vydělila z tehdejšího Československého svazu mládeže a urychlila tak jeho rozpad. Od jara roku 1990 obnovovali v regionech místní organizace, budovali oblastní strukturu, znovu se přihlásili ke spolupořadatelství festivalu Porta, v Pikovicích založili s Tonym Linhartem dodnes existující přehlídku trampské, související a někdy také bůhvíjaké hudby …

Honza Hochman ale jako by ztrácel energii. Byl unavený, bez života. Nejen z práce, tu miloval, ale z tlaků z prostředí uvnitř vedení Unie. Otec zakladatel později rezignoval a věnoval se neplacené práci pro ČTU na jižní Moravě. Zatímco Hochman se vrátil k práci pro lidi, jeho nejmenovaný nástupce se vrátil – jak sám říkal – do politiky. Shledávám v tom rozdíl.

Wabi Ryvola, Hochmanův člověk a kamarád, dostal výpověď. Wabiho to silně zasáhlo. Pokud vím, dostal padáka jen dvakrát v životě. V obou případech z České tábornické unie, pro kterou znamenal něco jako symbol, totem, obelisk, a pro níž svou prací, svou osobností, opravdu hodně vykonal. Především v oněch šedesátých letech, v té šťastné době, kdy jsme na chvíli chtěli zapomenout, že na světě jsou taky tanky. Zvláště ty z Východu. (fsk)

 

 

Tomuto postoji říkával Wabi holubička

Více na výstavě Popmuzea RyvoLove v historické budově Kaštan v Praze Břevnově.

Foto: archív Popmuzea, archív Fedora Skotala

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9599328

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz