Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Patří mezi nejznámější trampské písně. Je jaksi průzračně čistá. Lehce načrtnutý akvarel, navození nálady. Je postavená na vpodstatě tříakordové harmonii, hraje se zásadně v E dur, dobře se k ní zpívají další hlasy, míněno druhý a třetí – a všichni ji znají stejně. To je v bývalém deficitu trampské notové literatury jev zcela unikátní. Autor jí říkal Kapky, velmi často se vyskytuje i název Kryté vozy, nejčastěji se jí říká podle úvodního verše Kapkamisidéšť. Je to píseň miláček, je ale příliš krátká. Má pouze jednu sloku a refrén.

Tvořivý trampský národ si dopsal tu druhou sloku sám. A kdyby jenom jednu – v různých regionech se vyskytují různé druhé sloky, a u ohňů vznikají spory o to, která je pravá. Přitom žádná není pravá.

Autorem této písničky je Jaroslav Řehoř. Docela plodný autor, píšící pro interprety převážně z oblasti folku (Radek Tomášek), blues až rocku (Petar Introvič a Bluesberry), country (plzeňská skupina Cestáři), trampské písně (pražská Sekvoj), šansonu (řada zvláště zadumaných zpěvaček). Sám obstojný muzikant a zpěvák. Když jsem v devadesátých letech přišel do Prahy i s časopisem, který jsem vydával, zavedl mě starý kamarád Tony Linhart do Alvy na slezinu trampských legend. Hacker, Kupšovský, Vytiska, Vladimír Horák zvaný Rejža, vedle sedící menší prošedivělý muž s kytarou. Tony nás představil. Jarda Řehoř. Napsal Kapkamisidéšť. „Je ale moc krátká“, dodal Linhart.

 

Jaroslav Řehoř

Když jednou neměl Kobra Kučera hudbu na vernisáž výstavy kresleného humoru v klubu Mánes a nemohl Wabi Daněk, který poměrně ochotně ze staré známosti zaskakoval, zavolal jsem Jardovi. Přišel včas, posadil se na pódiu, kde každý večer vystupovali Kučerovci, Martha a Tena, Pavel Sedláček, Viktor Sodoma a další relikvie prchlého mládí, a začal hrát. Publikum poměrně pozorně poslouchalo do chvíle, než Jarda zařadil Kapky. Zpíval celý Mánes, všichni ti malíři, výtvarníci, příznivci a teoretici kresleného umění, z nichž řada nikdy nevkročila do lesa. Ale Kapky znali. Bohužel je ale ta písnička moc krátká.

Wikipedie a další částečně seriózní portály uvádějí, že Jaroslav Řehoř napsal hudbu (pravděpodobně písničku) do českého filmu Poslední vlak (1988), a naznačují souvislost právě s Krytými vozy. Wikipedie u jména uvádí pouze – český písničkář.

Jarda Řehoř odešel z tohoto světa před dvanácti lety. Poslední rozloučení bylo v malé modlitebně kousek nad Kubání v pražských Vršovicích. Bylo nás tam jenom pár, Introvič zahrál blues na foukací harmoniku, Franta Hacker s Danou pak šli domů, Radek Tomášek na tramvaj, my s Cimburou symbolicky na jedno pivo do Alvy. Tichý konec poměrně tajemného člověka. Málokdo věděl, že chvíli před smrtí Jarda dopsal druhou sloku jedné z nejznámějších trampských písní. Někde ji mám, dával mi ji.

Až teď nedávno, hráli jsme v takové hospůdce ve Strašíně kousek od Říčan, jsem se nadechl a začal povídat ten příběh, když Ampér sáhl do báglu a vytáhl tento artefakt. Vlastnoručně napsaná druhá sloka i s podpisem, kterou autor věnoval 21. června 2010 kytaristce a zpěvačce Zuzaně Reinischové. Jaroslavu Řehořovi zbývaly tři měsíce života.

 

 

Tady je ten text:

Rodná zem za mořem zůstane v jejich srdcích

V písních, ve vzpomínkách

Zpívat o ní budou dál.

Jedou do neznáma s nadějí dnem i nocí

Že najdou úrodný kraj

Déšť jim o něm povídá.

Ref.: Až tam za hory, tam za obzory…

 

Foto: Rejka Balcarová - notovani.cz a archiv red.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565740

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz