Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

 

Moderátor Petr Pěknic (zleva), František Hacker, Fedor Skotal

Zatímco se jevy blízké trampingu vyskytovaly na území Českého království už před první světovou válkou, za oficiální vznik trampingu bývá označován konec války v roce 1918. Je to nesprávné tvrzení, pozdější zakladatelé první trampské osady (a nejen oni) jezdili do Svatojánských proudů už začátkem druhé dekády 20. století, a tamtéž pak založili (nepochybně první) trampskou osadu Ztracená naděje. Jenže – jak říká v následující epizodě úspěšného televizního cyklu emeritní šerif Ztracenky František Hacker, osada vznikla na přelomu jara a léta 1918, tedy ještě před rozpadem Rakouska - Uherska. Je to detail, ale zajímavý.

Ve stejném snímku České televize, natáčeném právě na Ztracence, se ještě dozvíte, jak se Kamarádi táborových ohňů opakovaně dostali do Nashville, dokonce rovnou do show zakladatele bluegrassu Billa Monroea, i to, že tam nepřijeli jako doprovodná kapela Waldemara Matušky, ale naopak Waldemar jako zpěvák K.T.O.

A pak ještě jedno téma tam vyslovím – proč mě vadí, když mladí historici nazývají tramping subkulturou. Protože tramping není subkultura, jako když třeba někdo jezdí na prkně, nebo si vyholuje hlavu. To je přece veliké nepochopení. Řekl bych – ahistorické.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/219562220460031-babicka-mery/video/798570

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521597

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz