Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Václav Zítra má svátek Michal

Na podzim 2015 byl po dvouletém natáčení odvysílán na programu ČT2 třináctidílný dokumentární cyklus Zvláštní znamení touha, věnovaný století trampingu. Cyklus měl mimořádný ohlas ve veřejnosti, vysílán byl skoro tři měsíce a každý díl měl v následujících dnech dvě reprízy. V roce 2016 byl nominován na Českého lva jako nejlepší televizní dokument roku.

Navzdory rozlehlosti díla jsem si uvědomoval, že z těch či oněch důvodů nebyla některým jevům věnována přiměřená pozornost. Ve spolupráci s dramaturgyní doc. Janou Hádkovou jsem připravil námět druhé řady seriálu. Víc prostoru jsme chtěli mj. věnovat slovenskému trampingu a českému trampingu v zahraničí. Pochopení jsme našli u vedoucí TPS Martiny Šantavé i vedení České televize. Z původního záměru nakonec vznikl ojedinělý zaoceánský projekt – putování za trampy po Spojených státech a Kanadě.

Cesta malého (čtyřčlenného) štábu vedla za významnou trampskou komunitou ve Vancouveru v kanadské Britské Kolumbii, odtud na Yukon a Klondike. Ve Whitehorse jsme se po čtyřiceti devíti letech objali s Rudym Šudřichem, s kterým jsem v srpnu 1968 mohl odjet do světa. Jen kdyby tolik nespěchal. Přes mlhovinu uplynulých desetiletí jsem si s úžasem uvědomil, že Rudy vlastně stál u počátku mé novinářské kariéry, tehdy v předzvěsti Pražského jara. Léta jsem si lámal hlavu, jestli jsem měl odjet. A jestli bych skutečně odjel, kdyby Ruda počkal.

Z Whitehorse je to do Dawson City 550 kilometrů po Yukon Highway. Nemějte o té hájveji mylné představy, je to částečně prašná cesta subpolární tundrou. K večeru vylézají medvědi a jdou k té děravé a prašné cestě na bobule z tamních keřů. Člověk má chuť zastavit a pohladit je.

A z Klondiku přes Vancouver do coloradského Denveru a Skalistých hor. Jednadvacátý srpen je pro krajany osudové datum. Asi nejdůležitější v jejich životě. Tehdy se stalo to, co je donutilo opustit domovy a hledat ten nový jinde. Jednadvacátého srpna 2017 jsme seděli u Jerryho Vecky alias Pupála, muzikanta a spisovatele, nahoře v horách v Connifer. Včera nám na potlachu zemřel kamarád, s texaským Petrem Farářem Komárkem jsme byli poslední, kdo s ním mluvil. A dnes je po 150 letech úplné zatmění slunce nad Spojenými státy.

Mystické dny.

A tehdy jsem prohodil s tichým pocitem únavy a splněného úkolu – zítra balíme a letíme domů.

A kameraman Péťa Hykš tiše řekl – já bych chtěl na Klondike.

Neboť Klondike, přátelé, je neobyčejné krásný. Byl ovšem konec srpna a pomalu tam začínalo přituhovat. Klondike má svou chladnou krásu, asi jako Marlene Dietrichová. Nedávno mi psal Mikin, že už v listopadu tam měli 37,5 stupně pod. Neboť taková je dialektika života i krásy.

Ještě jednou děkuji kamarádům, kteří nám poskytli zázemí – Milo Šolimovi Gachovi, Vancouver; Mikinovi Bílinovi, Klondike; Marušce Loumové, Denver. A starým dobrým brachům, s kterými se známe asi šedesát let. Že ano, Fony a Pavlo, Waltře Sandy, Tony Redo, Natálko, Barone, Larry, Jeffe …

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11443851299-cesti-trampove-v-americe/21756226636

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7494909

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz