Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Salutující Jan Spěváček v Plzni 2007 (foto Vladislav Vítek)

O prvním svátku Vánočním z tohoto světa odešel Jan Spěváček – Joe Indián (*1. 8.1944 - †25. 12. 2016), Trampové z legendární Brdské Smečky jej znali od konce 70. let z tzv. Kouzelných nocí, na nichž Joe převáděl u trampských ohňů na Brdech svá "kouzla" za pomoci psychotroniky a bílé magie. Tramp Jan Spěváček zvaný Joe Indián, byl dlouhá léta šerifem T. O. Delaware. Dlouhá léta působil jako psychotronik, astrolog a esoterik. Jako velmistr Mystické společnosti Gnostické a prezident Severočeské léčitelské komory v letech 2005 - 2016 publikoval čtyřdílné „paměti“ (Rozmluva s duchovním mistrem - Cesta magie, 2004; Rozmluva s duchovním mistrem - Cesta k mistrům, 2005; Tulák po světech, 2013; Od Blaníku do všech světadílů, 2016).

Základ trampské osady Delaware vznikl v roce 1954 původně jako klukovský indiánský kmen, ve kterém všichni museli umět postavit tee-pee, rozdělat oheň třením dřeva, ušít si kompletní vybavení bojovníka, vyrobit zbraně a mnohé z toho, co se zachovalo, je dodnes uměleckým dílem. Postavení "muže" získávali kluci v 10 letech a z celých mužů pak vznikla v roce 1956 osada Delaware. Zvláštností osady bylo, že se hlásila i k indiánskému mystickému základu. Nebyl pro ni žádný problém "dělat počasí." Což ostatně použil šerif a šaman Joe Indián na 5. světové konferenci psychotroniky v Tokiu v roce 1977 jako svůj první světový experiment. Dva měsíce před konferencí se vědělo, že bude v Tokiu týden pršet a v okamžiku, kdy začne konference, v 9 hodin pršet přestane a začne svítit slunce. 

Petr Náhlík – Vokoun, T. O. Suché studánky, Plzeň

 

Joe Indián - šerif osady Delaware

Na závěr připojuji krátkou vzpomínku Ivy Synákové – Tapi na Kouzelné noci, která byla publikována v článku Smečka v prvním čísle časopisu Brdská vločka:

NÁM NIKDO NEVELÍ

Vzhledem k tomu, že Smečka byla a je volným sdružením, nelze dost dobře jmenovat člověka v čele. Samozřejmě bylo vždy nějaké jádro, čítající několik lidí, kteří byli jaksi ve středu dění, pořádali akce atd. Dlužno podotknout, že tyto osoby nemusely být navzájem přehnaně velkými kamarády. To není chyba, naopak to svědčí o neobvyklé toleranci a demokratických principech Smečky - to vše v dobách hluboké totality.

To se osvědčilo na Kouzelné noci (počátek roku 1978). Tehdy na nás, cca 70 trampů tábořících na sněhu, vtrhl zhruba stejný počet policajtů. Přišli v neděli časně ráno, kdy nás kolem ohně bylo asi osm, a zahájili otázkou: "Kdo vám velí?" Někteří kamarádi nevěřili svým uším, jiní zadržovali smích a já jsem hlasitě a s důrazem řekla: "Nám nikdo nevelí." Tato věta se pak stala okřídlenou. Kdykoli nás pak někde vyhmátli, což tou dobou bývalo často, a položili zase stejný stupidní dotaz (nejspíš byl součástí instrukcí), zaburácel sbor: "Nám nikdo nevelí!"

Pozn. red.: Není to příliš známá skutečnost, ale Joe Indián pomáhal v devadesátých letech minulého století Wabimu Ryvolovi v jeho boji se smrtelnou nemocí. Ten boj se nedal vyhrát, ostatně marnost boje s osudem na sobě pocítil sám Joe.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577809

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz