Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

O přípravách 10. světového potlachu, který se uskuteční v listopadu 2018 v americkém Texasu, píše jeden z pořadatelů Petr Farář Komárek. Navzdory hlasům, které zazněly např. z krajanských kruhů v Kanadě, má být tento potlach opravdu definitivně poslední, uzavírající dlouhou řadu setkání trampů z celého světa.

Farář píše: „Před několik týdny jsme vám rozeslali informativní přípis o 10.celosvětovém potlachu v Texasu. V něm bylo přislíbeno, že brzy budou následovat informace další, což nyní naplňujeme. Předně chceme poděkovat kamarádům z Kanady, kteří nám jako pořadatelům předali peníze, co zbyly z 8.celosvětového potlachu. Jednalo se o 5000 CND. Bohužel, kanadský dolar má nyní nepříznivý kurz vůči dolaru americkému, takže částka, kterou jsme po přepočtu obdrželi, činí $ 3678,63.

Tato hotovost byla převedena na naše konto do US banky Chase na účet číslo 3390007713. Číslo konta uvádíme proto, že je možnost na toto konto posílat finanční příspěvky určené na přípravu potlachu, a to v americké měně. Pokud jste odhodláni takto přispět na poslední celosvětový potlach, existuje i další možnost - peníze lze totiž poslat i osobním nebo cerifikovaným šekem na adresu kamaráda Fífy nebo Faráře (viz níže). Budeme vděčni za jakoukoliv částku, kterou budete ochotni tuto ojedinělou trampskou zahraniční akci podpořit, a předem vám všem děkujeme jménem osady Fort Adamson i všech zapojených kamarádů. Rozhodnutí je ovšem plně na vás. Už se nám hlásila řada kamarádů z US i z Česka, kteří jsou připraveni 10.světový potlach finančně podpořit, a to nám udělalo samozřejmě radost.

Spojení na pořadatele: Karel Fiferna, 8420 Ruthette Drive, North Richland Hills, Texas 76188 USA, nebo Petr Komarek, 303 Blue Sage Drive, Rockwall, Texas 75087 USA. Již nyní naše kamarádka Danálka z Kalifornie pilně pracuje na návrhu na zvadlo, vytvořila několik velice pěkných návrhů, které vám posílám k prohlédnutí. A nám přísluší jí za tuto snahu moc a moc poděkovat. Konečná volba návrhu bude rozhodnuta osadníky z Fort Adamsonu. Já osobně jsem vytvořil 7 grafických návrhů na razítko, které bude otištěno na camrátkách. Ovšem ani v tomto případě jsme ještě neudělali konečné rozhodnutí, který z návrhů bude pro tento účel vybrán.

Při té příležitosti nesmím zapomenout ani na dík pro kamarádku Jájinu, Zvlčilou ženu z Prahy, která přislíbila (a stoprocentně svůj slib naplní) namalovat tři placky pro vítěze soutěží.  Též chci poděkovat kamarádce Hance Hosnedlové z Českých Budějovic,  která mé písemné výtvory upravuje do srozumitelné a gramaticky správné češtiny.

Informace o potlachu budou uveřejňovány na trampských web site kamaráda Barona Domov trampů (Colorado, USA), kamaráda Pekelníka Trampnet (Slovensko) a kamaráda Ňufa Music open (Česká republika).

Tak zatím ahoj a zalamujeme vám palec. Farář a kamarádi z Fort Adamsonu „

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537273

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz