Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Má to být poslední oficiální setkání trampů z celého světa  i ze staré vlasti. Krajané mu neříkají poslední, ale závěrečný. Uzavírá tradici, kterou v kanadském Yukonu otevřel v červenci 1978 původně pražský tramp Wimpy Nebeský, od roku 1967 žijící v zámoří. Jenže už ted se ozývaJÍ hlasy(dolehlo k nám z Kanady) že X. celosvětový potlach nemusí být poslední, a tedy ani závěrečný.

Zkušenými pořadateli texaského setkání (připravili už VII. celosvětový potlach) jsou čeští Texasané Petr Farář Komárek a Karel Fífa Fiferna. V dopisu trampům po celém světě mj. píší:

„Kamarádi a kamarádky, mnozí z vás určitě vědí, že do konce roku 2015 se mohl kdokoliv z kamarádů, kteří žijí v US, ozvat kamarádovi Fonymu z Kanady s tím, že je ochoten ujmout se pořádání 10.celosvětového potlachu. K tomuto rozhodnutí pak pořádající obdrží od kamarádů z Kanady cca $ 4300 - tedy zbytek peněz, které zbyly z 9.světového potlachu. Nikdo odvážný se však nepřihlásil, tudíž se 10.celosvětový potlach bude konat opět na soukromém pozemku Fort Adamsonu v Texasu, jehož vlastníky jsou kamarádi Fífa a Farář, pořadatelé 7.světového potlachu v roce 2006.

10.celosvětový potlach se uskuteční ve dnech 9.-10.listopadu 2018. Toto datum bylo zvoleno z několika zásadních důvodů. Listopad proto, že v Texasu je v tuto roční dobu velice příjemné podzimní počasí a hlavně jsou již odvolány zákazy ohňů. A rok 2018 pak představuje řadu pro nás podstatných jubileí: 100.výročí trampingu vzniklého v bývalém Československu, pro většinu kamarádů 50.výročí odchodu do emigrace, 40.výročí konání celosvětových potlachů a navíc to bude 10.výroční celosvětový potlach.

Po diskusích s mnoha kamarády, kteří byli u vzniku celosvětových potlachů, jsme se s jejich souhlasem a podporou jako pořadatelé jubilejního celosvětového potlachu rozhodli, že 10.světovým potlachem uzavíráme éru těchto unikátních trampských akcí. Hlavními důvody pro tento krok jsou: náš věk, stále větší problém najít místa, kde potlachy dělat, a mimo jiné i otázka finanční. Posledně uvedený argument je i důvodem, proč se tentokrát k této příležitosti nebudou dělat odznaky, vlaječky, nášivky na rukávy, ani trička.

Chceme vést potlach v duchu starých tradic, kdy každý účastník dostane malou placku (camrátko) a pro vítěze vyhlášených soutěží budou připraveny klasické ceny. A tak se nyni se obracíme k vám všem - výtvarně a rukodělně šikovným kumštýřům, zda byste nebyli ochotni vytvořit pro tuto příležitost odpovídající ceny. Celkem budeme potřebovat 22 cen - 12 k večerním soutěžím, 6 pro sportovní soutěže a 4 speciální.

10.celosvětový potlach bude výhradně jen pro zvané. Zvadla se budou rozesílat kamarádům, které známe osobně, a to v počtu, o který požádají. Zaslané pozvánky pak rozdají zase svým kamarádům, za které se mohou zaručit. Toto řešení bylo dohodnuto nejen z důvodů úspory za poštovné, ale doufáme, že také k zamezení účasti lidí, kteří na trampskou akci prostě nepatří. Zvadla se začnou rozesílat v květnu 2018.

Kamarádi, pokud byste chtěli přispět na realizaci potlachu nějakým finančním příspěvkem, tak je vítána jakákoliv částka. Příspěvek může být zaslán přímo na bankovní konto (číslo konta zatím není k dispozici, ale bude včas zveřejněno), anebo je možné zaslat příslušný obnos na kamaráda Fífu či Faráře. Také tyto adresy budou zveřejněny později.

 O průběhu příprav vás budeme informovat prostřednictvím trampských časopisů a internetových trampských serverů, které budou ochotné tyto informace publikovat.

Pro bližší informace nás můžete kontaktovat na těchto adresách a telefonech:

e-mailová adresa Faráře: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , telefon mobil: 214-563-4407, Skype: farar44

e-mailová adresa Fífy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , telefon mobil : 972-333-8076, Skype: karel fiferna

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537084

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz