Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyhlásila nominace pro 23. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali z celkem 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015. Filmy se o trofeje Českého lva utkají v celkem 15 statutárních kategoriích. Nejvíce nominací napříč všemi kategoriemi získaly snímky Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky a Domácí péče.

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v sobotu 5. března 2016 v pražském Rudolfinu. Večerem bude letos opět provázet moderátorka Lucie Výborná. Novinkou 23. ročníku Českého lva je udílení cen za televizní tvorbu. Zapojily se Česká televize, TV Prima, TV Nova, HBO Europe a TV Barrandov, které do tří vyhlášených kategorií nominovaly vybraná díla.

V kategorii Nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál byl nominován třináctidílný dokument České televize Zvláštní znamení touha, který podle scénáře Fedora Skotala natočil režisér Václav Křístek. Dále byla nominována díla Daleko za sluncem (HBO Europe), režie Olga Špátová;  Filmová lázeň (Česká televize), režie Miroslav Janek; Holky pod zámkem (TV Nova), režie Jiří Fedurco; LSD made in ČSSR (Česká televize), režie Pavel Křemen; Moto cestou necestou (TV Prima), režie Hynek Bernard; Tajemný Černobyl (TV Barrandov), režie Karel Snop. Televize Nova, která v minulosti nevěnovala pozornost dokumentární tvorbě, nominovala i rozporuplný cyklus Výměna manželek v režii Jany Rezkové ml. a Ivany Křenové.

 

 

Zvláštní znamení touha dosáhlo v průběhu vysílání od začátku září do konce listopadu loňského roku v hodnocení Česko-slovenské filmové databáze (ČSFD) nebývalých 72 procent. Po vyhlášení nominací na České lvy dosáhla série na ČSFD 78 proc., na Kinobox.cz dokonce 90 procent. „Dobře zpracovaný dokument o nejdivnější subkultuře v Čechách“, zní názory na ČSFD. „Nádhera. Pokorně a přitom s dávkou hrdosti udělaný seriál o trampingu. Komplexní snímek o unikátním českém fenoménu s nejhlubším a nejširším záběrem, jaký o něm byl kdy natočen. Klobouk dolů před autory, musela to být ohromná práce“.

Česká filmová a televizní akademie byla založena v roce 1995, v roce 2013 prošla transformací na zapsaný spolek. Jejím hlavním cílem je podporovat a propagovat české kinematografické umění v České republice i v zahraničí a vytvářet podmínky pro rozvoj českého filmu. Uděluje nejprestižnější českou filmovou a nově i televizní cenu – Českého lva a nominuje české filmy či dokumenty na zahraniční filmové ceny. ČFTA má v současné době 266 členů.                                                   (red) 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521354

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz