Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Režisér Václav Křístek a kameraman Karel Slach. Možná vyhlížejí vlak

První díl dokumentárního cyklu České televize Zvláštní znamení touha bude uveden v premiéře na ČT2 ve středu 2. září před dvaadvacátou hodinou, a další dny reprízován na stejném kanálu. Třináct půlhodinových dílů mapuje nejen více než stoletou historii českého (a slovenského) trampingu, věnuje se roli tohoto hnutí v dějinách národa, jeho přínosu a projevům v nejrůznějších disciplínách od kultury až po sport.

Tramping k nám vnesl národní a dnes znovu ožívající fenomén chatařství a chalupářství, přinesl rozvoj i vznik některých sportů (vodáctví, nohejbal aj.), především v období první republiky se stal až módní součástí kulturního a společenského života. Jeho role byla významná i v boji za svobodu od španělské občanské války přes okupaci a boje druhé světové války – čeští a slovenští trampové bojovali v podstatě na všech frontách světového konfliktu. Po Únoru 1948 se stal tramping jediným hnutím, které nespolupracovalo s komunisty a nevplynulo do všeobjímající Národní fronty.

Středeční den je v programu ČT2 věnován cestopisům, přírodopisným dokumentům a souvisejícím tématům, trampingu ostatně blízkým. Zvláštní znamení touha je nasazeno na dvaadvacátou hodinu, kdy na ČT2 přichází vyvrcholení programového dne v podobě významného zahraničního hraného filmu, po kterém v těchto dnech následuje např. pozoruhodný dokument Olivera Stonea Americké století.  

 

  Na prázdném branickém nádraží zleva zády šerif Ztracenky Franta Hacker, uprostřed Fedor Skotal, za nimi se zelenou síťovkou Tony Linhart. Zcela jistě vyhlížejí vlak 

S uvedením cyklu ve středu na ČT2 se počítalo už při rozhodování o zařazení do výroby před třemi lety. Bude nás provázet každou středu až do konce listopadu. Titulní písničku Wabiho Ryvoly nahrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem, komentář četl Wabi Daněk, hudební režii měl Tony Linhart. Přehled premiéry a repríz prvních dílů uvádíme níže:

1.díl – Tam nahoře v Proudech je nebezpečno; premiéra ve středu 2.9. v 21:57 hod.; reprízy neděle 6.9 v 10:03 hod. a v úterý 8.9. v 12:11 hod.

2.díl – Osady staré zas; premiéra ve středu 9.9. v  21:58 hod., reprízy neděle 13.9. v  9:35 hod., úterý 15.9.  v 12:07 hod.

3.díl – Proti proudu potoků, středa 16.9. v  21:58 hod., reprízy čtvrtek 17.9. v  18:15 hod., neděle 20.9. v    9:39 hod., úterý 22.9. v  12:15 hod.

4.díl – Po řece Vltavě pluje indián, středa 30.9. v  22:00 hod., reprízy čtvrtek 1.10. v 18:15 hod., neděle 4.10. v 9:35 hod. a v úterý 6.10. v 12:15 hod.

 

Po dvou letech zase tamtéž, v kolébce trampingu. Při předpremiéře v Třebsíně zleva režisér Václav Křístek, dramaturgyně Jana Hádková, scénárista Fedor Skotal a veselý kameraman Karel Slach. Všechny vlaky už dojely


 Zvláštní znamení touha

Námět a scénář Fedor Skotal * dramaturg Jana Hádková * vedoucí dramaturg Antonín Trš

produkce Barbora Svobodová, Marcela Týcová * asistent režie Gabriela Schüllerová

střih Jan Svoboda * vedoucí produkce Jana Vokrouhlíková * kamera Karel Slach

manažer realizace Petr Morávek * manažer vývoje Daniel Růžička

režie Václav Křístek

© Česká televize 2015 www.ceskatelevize.cz

Poděkování Nadaci Český literární fond

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9571692

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz