Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Černá Nisa nad Libercem. Sem zajížděl v první polovině 60. let minulého století Kapitán Kid, než se kvůli vznikajícímu festivalu Porta odstěhoval do Ústí nad Labem

Zvláštní znamení touha, jedenáctidílný dokumentární cyklus České televize mapující století trampingu. Scénář Fedor Skotal, dramaturgie Jana Hádková, produkce Barbora Svobodová a Jana Vokrouhlíková, asistent režie Gabriela Schὒllerová, kamera Karel Slach, režie Václav Křístek.

Za rok a čtvrt navštívil štáb režiséra Václava Křístka více než šedesát lokalit po celé republice, vyjeli jsme i do Rakouska, v Krušných horách na chvíli vstoupili do Německa… Někam jsme se vraceli (Zlaté dno, Ztracenka, dolní tok Sázavy, Brdy aj.).

Natáčeli jsme na starých trampských osadách (Ztracenka, Utah, Askalona, Westend, chata Kamarád u Chocně aj). Byli jsme na Kidově Islandu, kam jsme dřív putovali celou noc a dnes tam vyjedete autem po asfaltce, vydavatel a publicista Pavel Déčko Vinklát nás zavedl na legendární Rikatado, které vyhořelo už ve 30. letech minulého století a dnes ho najde opravdu jen znalec - zbyly mechem porostlé základy v hustém lese mimo cesty. Také v Jevanech, jak vzpomíná Bob Hurikán, i sem jezdili první trampové (pěšky od vlaku z Říčan), než ta krásná místa zmizela pod základy paďourského hotelu. Byli jsme na jihočeském Fort Hazardu, domovském ranči osady Zlatý klíč, západočeské osadě Komáři u Plzně, kde šerifuje písničkář a řezbář Béďa Šedifka, zúčastnili jsme se Old Boys Expedition trampů kolem Mikiho Ryvoly, brdského fotbalu, velkého potlachu brněnských Rowers k jejich 70. výročí, s krajany jsme se sešli v rakouských Alpách na ranči Good Hope Kadýlka Stoudka z legendárních brněnských Příbojáků. Kvůli jubilejnímu 40. ročníku literární soutěže Trapsavec jsme nestihli největší tuzemský festival trampské písně v Horním Jelení, který byl ve stejné datum. Nebyli jsme s kamerou (osobně ano) na žádné z těch dvou Port, z nichž byla trampská atmosféra pečlivě vymýcena už v minulém režimu.

 

Na velkém potlachu brněnských Rowers. V popředí rozveselení pořadatelé.    (Foto Lilly Pavlak)

 

Fort Hazard, domovský ranč osady Zlatý klíč. Šumava pod Českými Budějovicemi (Foto Guri)

 

U Marko Čermáka na Westendu. Legendární Údolí hadrů patřilo mezi první místa na Brdech kolonizovaná trampy.   (Foto Jaroslav Čvančara)

 

V rakouských Alpách na ranči Good Hope Kadýlka Stoudka. Majestátný hostitel v popředí   (Foto Jana Skotalová)

Mapujeme století trampingu, který se některým ze způsobů dotkl v této zemi snad každého. Takže jsme na Plzeňsku natáčeli i s archeology a studenty Západočeské univerzity, kteří provádějí výzkum zaniklých osad civilních i trampských. Byli jsme na ohni Šílenců přírody, jsou to nádherní trampští samosti typu Habešana či Nafťáka. Robin Hill řečený Cowboy nás provedl slavnými zatopenými lomy u slezských Jakartovic a Svobodných Heřmanic. Vystoupali jsme v mlze na Radhošť, svatou horu Beskyd, a s Čechošvýcarkou a bluegrassovou světoběžnicí Lilly Pavlak se poklonili zatopeným místům našeho mládí na Jihlavce pod Kozlany - překryla je hladina Dalešické přehrady. S jihlavskými kamarády jsme zahráli Vlajku na pravidelném ohni, který na začátku srpna každý rok pořádají na Stvořidlech na Sázavě. Je to na památku dávných ohňů na Stvořidlech, na kterých jsme se před padesáti a více roky potkávali s Marko Čermákem, Wimpym Nebeským, Stephanem Baronem Jalovcem dříve z Prahy a nyní z Denveru a dalšími. Několikrát jsme se sešli i se slovenskými kamarády, zvláště těmi z Pekaringa.

 

Tupost nebo úmysl? Nebo obojí? Legendární Zlaté dno, camp založený roku 1929, po zásahu dřevorubců. Zlaté dno je významné pietní místo zasvěcené obětem boje za svobodu. I těm, kteří padli za II. světové války, i těm, které popravili nebo umučili komunisti.   (Foto Rosťa Čapek)

 

Dříve takřka nedostupný camp Island na Olivetské hoře v Jizerských horách byl zvěčněn v písních i literatuře. (Foto Pavel Déčko Vinklát)

 

S některými záběry pomáhal i bezpilotní vrtulník, dnes hojně nazývaný dron  (Foto Markéta Slachová Goldová)

 

Na Utahu   (Foto Jaroslav Čvančara)

Natočili jsme víc materiálu, než bude možné použít, zkušený režisér Vašek Křístek už se tím probírá ve střižně. Celé dílo bude dokončeno do konce roku, příští rok odvysíláno zřejmě na ČT 2, a pak reprízováno na dalších kanálech ČT.

Titulní písničku Wabiho Ryvoly nahrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem ještě než v půli září odletěli do Spojených států. Dobře se znali s Wabim Ryvolou především z naší chalupy v Bílých Karpatech. Robert Křesťan Wabiho obdivoval, Wabiho si Roberta vážil, už tehdy v 70. a 80. letech to byla pozoruhodná osobnost.

 

Pár Divnejch ptáků na statku v Jeclově

Také se možná naposledy sešlo pár Divnejch ptáků na restituovaném statku v Jeclově na Jihlavsku. Jaroslav Samson Lenk, Wabi Daněk, Josef Kobra Kučera s Růženkou, Milan Kolář-Medvěd, Tony Stejskal zvaný Bosá hlava, Jiří Vlčák Čecháček, autor těchto řádků s Janou... Už nikdy tam nepřijedou Kapitán Kid, Wabi Ryvola, Pade Havránek, Vladimír Rolf Staněk, Čechokanaďan Luboš Lampa Dvořák, Jarda Studený, Jarka Vrbová, Marcela Koťátková, Pavel Anděl Pokorný, bratři Malhočtí, Ivan Zicha z Minnesengrů, jihlavský ideolog a disident Pavel Novák - Idol...

Poklonili jsme se neoznačenému místu v šumavských lesích, kde spočinul popel Wabiho Ryvoly. Přinesl jsem mu tam kamínek. Ten rok a čtvrt natáčení byl někdy vysilující, ale byla to krásná práce. Vím, že se to pozná na výsledku.

Další informace na www.trampsky.magazin.cz

 

   

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565979

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz