Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav


Vzpomínání na zatopené kempy

Však náhlé volání táhlé ti přeruší snění a oznámí všem : je poslední den. Voda zaplaví údolí, sosnu, chajdu, pohled zabolí. Ta hráz je potřebná všem, však zabíjí den, co nosil tě v náručí romantickém. Zazní údolím bolest tvá, ta bolest ráno uvítá, svět s ní, svět s ní.

Tak zní poslední sloka  známé písničky Honzy Nedvěda  s názvem Hráz, kterou zpívali Brontosauři od roku 1974. 

Podobně s jistou nostalgií, ale přece jenom po svém  vzpomínali trampi 35 let zatopení údolí řeky Jihlavky vodami Dalešické přehrady, údolí, které jim v mládí dalo kus sebe. Měli k tomu dokonce dvě motta :

Zase dole v peřejích zvoní řeka, hřeje a praská oheň, údolím zní kytara a smích … Postůj a zavzpomínej, neboť to největší mezi kamarády je přátelství …

Druhé motto:

… a řeka tekla, zněla stříbrným smíchem, těšila srdce a hřála duši, jako písničky, které nám po ní zůstaly !

Vzpomínkový večer svolali kamarádi staré řeky z Třebíče do Národního domu na 18. října, konkrétně TK Červen 29 a STO Třebíč. Už dávno před tímto večerem byl sál vyprodán, protože program večera byl tak přitažlivý, že museli prodávat vstupenky i na stání. Bylo to díky pozvaným kapelám, čestným hostům, ale i výstavě fotografií a obrazů z údolí Jihlavky, promítáním diapozitivů, výstavě kronik, vlajek, cancáků trampských osad i příslibem malé pozornosti. To se projevilo hned při vstupu do sálu, kde každý účastník dostal  2dcl flaštičku dobrého jihomoravského vínka prý pro dobrou náladu. Na lahvičce byla barevná viněta s nadpisem „Rio DE LA PLATA (dle staré osady z r. 1930 i jejich chaty) drink“ s obrázkem jednoho z četných skalisek zvané Podlézací skála, dole pak s nápisem Vzpomínkový večer  35. let od zatopení Jihlavky  … (hezký suvenýr). I bez toho se nesl celý večer dobrou pohodou počínaje z výborně provedené  trampské výstavy v předsálí, která byla velmi bohatá zajímavými sbírkami a hlavně fotkami z  trampského života v kdysi nádherném koutu přírody kouzelného údolí Jihlavky. (Řeka se jmenuje Jihlava, ale pro trampy byla , je a bude vždy Jihlavkou). Vše bylo perfektně připravené a uspořádané a mnozí návštěvníci se v různých materiálech nebo na fotkách i našli, nebo poznali své kamarády. Také část Trampského muzea z  Horního Jelení přispěla k této výstavce několika panely s trampskou tematikou.

Večer začal samozřejmě Vlajkou, kterou zahrála trampská kapela Červen 29. Potom pokračovali písní jak jinak než o zatopení Jihlavky a dalšími vlastními velmi zdařilými písničkami, které prokládali průpovídkami pro pobavení.

S vlastními vzpomínkami na nejhezčí chvíle prožité u Jihlavky na své chatě a mezi kamarády  u této řeky se představil první host večera Jura Cancák z Brna, který je  mezi třebíčáky jako doma. Však s jejich pomocí sestavil a napsal v roce 1997 útlou knížečku Trampská historie řeky Jihlavky v úseku jejího zatopení, kterou krásně ilustroval a ještě vybavil svojí písničkou Ztracená řeka. Také se podílel v roce 2008 s kolektivem autorů na sepsání obsáhlejší knížky Tramping na řece Jihlavě (od pramene po Ivančice), vč. ilustrace a fotografií. Byl přítomen i další ze spoluautorů Drobek z Padochova, šéfredaktor trampského časopisu Oslavské boudy a organizátor festiválku Trampská nota v Padochově. Byl tam i nejstarší tramp Jiří Lysák (87 roků), který napsal knížky Pooslaví a Pojihlaví (1964,1997 a 2005) a Trampské vzpomínání (2006) ze slunného údolí řeky Oslavy a Chvojnice. Dalším hostem večera byla trampská skupina Roveři ze Zbýšova, která je známá dlouhá léta z vystupování na trampském festivalu v Babicích, v Náměšti nad Oslavou i jinde hraním starých trampských songů. Další skupina Dobrá parta zaujala nejen pěkným ryvolovkami. Trampská osada Božská Betty předvedla svoje osvědčené starší písničky také s mandolinokytarovým doprovodem. Poslední vystupovala skupina Dosah a pak se objevili na jevišti všechny kapely a rozdávaly se pamětní placky. Na závěr zazpívali společně všichni účinkující kamarádi Poslední píseň od Mikiho Ryvoly.

 Večer to byl snad nejlepší, jaký trampská Třebíč ještě nezažila. Byl to opravdu  důstojný hold  zaplavenému údolí Jihlavky. Pro velký zájem se bude tento večer znovu opakovat ještě koncem ledna příštího roku. Díky kamarádi za mimořádný zážitek.

Palec

35 let Údolí Jihlavky

 

(video František Žaža)

 

Trampové se sejdou opět v Brně-Medlánkách


Tradiční podzimní trampská akce pod názvem Hudba z Trampíria zase bude v Medlánkách  v sále na Sýpce tentokrát až 6. prosince v 19 hodin. V programu vystoupí výborná trampská kapela Přístav z Brna a známá skupina Nezmaři z Českých Budějovic. Pro zvýšení důležitosti této akce bude v klubovně pod sálem jedinečná výstava Mobilního Trampského Muzea se zajímavými sbírkami a exponáty, na kterou zveme i všechny občany nejen z Medlánek. Otevřená bude celé odpoledne až do skončení trampského večera. Vstupné na výstavu je dobrovolné. K doplnění této pozvánky  je vhodné poznamenat, že Medlánky jsou oblíbené také trampským sdružením Old Boys, které se pravidelně měsíčně schází v restauraci Na hřišti.

Palec 

 

Trampské muzeum z Horního Jelení  znovu na brněnském výstavišti

Brněnským trampům se letos podařil husarský kousek tím, že zhruba před rokem ve velice krátkém čase připravili podmínky, aby se mohlo na 22. mezinárodním turistickém veletrhu v Brně objevit mobilní Trampské muzeum z Horního Jelení. Sbírky tohoto muzea byly instalovány na ploše cca 50 m2 a i když nebyly o tom nikde žádné informace, tak se hodně návštěvníků turistického veletrhu na expozici trampů přišlo podívat. Tato skutečnost kladně ovlivnila samotné vystavovatele muzea a hlavně podvědomí návštěvníků, kteří se zde seznámili s tím, proč se trampské věci sbírají a uchovávají. Prezentovala se zde také trampská kapela pana Brabence.

Proto se letos již v předstihu brněnští kamarádi pokouší znovu získat možnost, aby se Trampské muzeum objevilo na  veletrhu Regiontour, které se koná na BVV od 16. do 19. l. 2014. Podmínky pro vystavování trampských sbírek jsou však ze strany BVV finančně nákladné a tak musí kamarádi vynaložit mnohem větší úsilí, aby se výstava znovu uskutečnila. Věříme, že se vše podaří a že budeme moci na 23. veletrhu cestovního ruchu přivítat i co nejvíce kamarádů - trampů.

Palec 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9562897

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz