Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Najednou jsem cítil, že mi zpěv skýtá velké potěšení. A tak nastalo období, kdy jsem začal zpívat doslova všude. Na ulici, v koupelně, v továrně. A tam se mi poprvé dostalo pozvání, abych veřejně vystoupil před publikum. Moji noví kolegové se totiž každou sobotu proměnili v šatně z ušmudlaných tovaryšů a učňů v ostré hochy v polovysokých botách a širácích a začali hovořit v řeči, které jsem dosud nerozuměl, neboť se v ní vyskytovala slova „potlach“, „osada„ a  „Luka pod Medníkem“.

Jímal mě vždycky sklíčený pocit, že oni všichni jedou někam daleko, zatímco já na to nestačím, a proto jsem vždycky vynechán.

Měl jsem tehdy na denním repertoáru písně z velké desky, kterou jsem od někoho dostal. Byla to deska, na které zpíval Louis Armstrong a Ella Fitzgeraldová a já jsem je uměl oba do písmene napodobit. To prolomilo nakonec bariéry. Vzali mě s sebou a já jsem celý šťastný jel.

Vypůjčený batoh mne hřál na zádech  a v ruce jsem svíral kytaru, kterou mi daroval kamarád z kupé. Když se vystoupilo z vlaku, šlo se pěšky lesem až na paseku, kde už plápolal veliký oheň a kolem plno lidí. Ženy měly hrubé košile a vysoké boty a vařily v kotlících šlejšky. Ve stínu vysoké jedle stál měděný korbel a já jsem se k němu  přiblížil, abych tajně ochutnal. Ale bylo v něm jen zvětralé pivo.

Když padl stín a všichni se sesedli kolem ohně, objevily se kytary a foukací harmoniky. Začal program, který trval několik hodin. Poslouchal jsem desítky nádherných písní, které dojímaly. Když přišla řada na mne, postavil jsem se neohroženě doprostřed kruhu a zpíval a zpíval. Poprvé jsem cítil, že jsou všechny oči upřeny na mne  a že nikdo ani nedutá, aby slyšeli. Bylo mi přitom dobře a když se pak ozval silný potlesk, přál jsem si svůj zpěv opakovat znovu a znovu. Celý týden v továrně jsem nemyslel na nic jiného.

 

(Petr Náhlík-Vokoun nám poslal vzpomínku, ve které Karel Gott v roce 1968 popisoval, jak  byl na trampu, na osadě a poprvé vystupoval…)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566732

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz