Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

Před více než třemi desítkami lety vyrazili osadníci Zlatého klíče společně s plzeňskými trampy pěšky Šumavou z Plzně na jihočeský Fort Hazard u Kaplice. Putovali týden a líbilo se jim to natolik, že si to za rok zopakovali. A tak je tomu dodnes. Vznikla Old Boys Expedition, fenomén, ke kterému se účastníci hlásí tak silně, že domovenku s tímto názvem nosí celý rok na hrudi a znakem OBE si pomalovávají automobily. Některé z nich totiž slouží jako doprovodná vozidla podzimních expedic.

Na jaře pak přichází Jarní vlání, nepochybně vtipný romantismus z hlavy Mikiho Ryvoly. Neboť šerif a zakladatel Zlatého klíče, což bylo tehdy v 60. letech sdružení chytrých a vzdělaných intelektuálů, je dodnes inspirátorem hnutí, jež se rovněž vyvinulo samovolně. Na Jarním vlání, jež je pokaždé jinde, se chodí krajinou, pije pivo, do rána hraje na kytary a další nositelné hudební nástroje – a v sobotu večer se na schůzi dojedná, kam se půjde letos na podzim.

Kam se půjde letos na podzim? Na jižní Plzeňsko, Plzeňáci totiž představují nejsilnější jádro OBE a přehlasovat se asi nedají. Expedice sdružuje i významné jihlavské osobnosti, Severočechy, Jihočechy, Kladeňáky, pár Pražanů, jednoho Samotáře od Nymburka, nepočetnou, ale slyšitelnou skupinku Brňáků. Slyšitelnou díky sólovému kytaristovi legendárního Příboje Žankovi Němečkovi, který je spolu s kapelou držitelem Zlaté Porty z roku 1984. Z dob, kdy Porta ještě měla svůj význam, svou zaslouženou slávu, kdy se stávala slovníkovým heslem.

 

Jaroslav Samson Lenk

V sobotu odejel guru Miki Ryvola a přijel Samson Lenk. Něco vám ale povím – ta hudba vznikala stejně kolem Žanka Němečka. Přijeli jsme ji posílit s panem režisérem Horákem v sobotu. Nad ránem jsem se pak Žankovi trochu omluvil. Od doby, co jsme spolu pravidelně hrávali, než mne osud vytáhl do hlavního města, přece jen uplynulo něco času.

 

Rejža s mandolínou

A Vladimír Horák zvaný Rejža chodil s malým foťáčkem a říkal – musím fotit, dělám pro Music Open reportáž. Je to krásné znát všechny ty silné osobnosti. Není k uvěření, že spolu vydrží. Ale vydrželi. Už třiatřicet let.

Letos jaro vlálo kolem Křivoklátu. S Rejžou jsme se tamní pokladní v kase Českých drah zalíbili natolik, že přijela zavlát do sousedních Pustovět i se svým partnerem. Už jste to někdy slyšeli? Pustověty? Jen bývalý Kladeňák a nyní zastupitel ve Starém Plzenci Jaroslav Samson Lenk to tam léta zná.

 

...a Žanek Němeček (první zleva s kytarou). S kontrabasem Tom, vedle autor tohoto textu, veselý Franta z Brna

Foto: Vladimír Rejža a archív

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563391

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz