Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Brabenci

Letos již popáté pořádala brněnská trampská kapela Kati v žebětínském Katolickém domě své tradiční Trampobraní. Bylo narváno do posledního místečka a spousta diváků ještě postávala vzadu či kolem stěn. Tentokrát se to poprvé nekřížilo s „Peginem“, a tak jsem se mohla těšit, že konečně uvidím na podiu svou oblíbenou T.O. Roza, uvedenou na původním plakátku. Ale jako obvykle vše bylo jinak a program se trochu pozměnil. Hned na začátku nám oznámili, že nejvzdálenější host Miki Ryvola kvůli zdravotním problémům nepřijede a kdo prý přišel jen na něj, že dostane zpět vstupné. Pochopitelně se nikdo nepřihlásil.

Večer zahájila úderem šesté pořádající kapela Kati písničkou Hej Jacky. Raději je hned představím, i když jsem o nich už párkrát psala. Jsou to brněnští kytaristé a zpěváci Stařka, Chosé a Skiner a basák Bimbo. O rytmiku se stará se svou valchou Lobo z Veselí na Moravě.Celým večerem nás provázel jejich bývalý člen Medvěd. Slyšeli jsme spoustu jejich krásných písniček jako Věčnej vlak, Pračlověk, nechyběla má oblíbená ryvolovka z repertoáru legendárního Příboje Sen o krásné Molly s děravým srdcem, či ta o zaniklém vláčku motoráčku Kuřim – Veverská Bitýška. Obecenstvo si pochopitelně vytleskalo jako přídavek píseň Ranní příboj ( Good Bye Girl), kterou Wabi Ryvola kdysi věnoval brněnskému Příboji.


Kati

Na poslední chvíli se pořadatelům podařilo sehnat plnohodnotnou náhradu za nepřítomného Mikiho Ryvolu – slavné brněnské Volné sdružení pana Brabence.

Tato sestava kolem Mistra Brabence se pohybuje na brněnské scéně již skoro pětačtyřicet let a prošla jí řada výborných muzikantů. Je také proslulá organizováním nesčetných společenských, turistických či trampských akcí. Její členové hrávají i v jiných formacích jako Los Brňos, Karabina, Rowers atd.


Volné sdružení pana Brabence

Sólový kytarista se jmenuje Lubas Krmníček, další je Jura Lazar, banjista Merlin Libor Fistr, basák a jeden z hlavních zpěváků Pavel Blok Dospěl a sám slavný kapelník Bogdan Brabenec.

Hoši – tedy spíš pánové – už měli za sebou jedno vystoupení na brněnském výstavišti v rámci cestovního veletrhu u příležitosti výstavy mobilního trampského muzea českých a slovenských trampů. Hned na začátku svého hraní na nás vypálili Merlin song o jejich banjistovi, při jehož hře prý bledne závistí sám Marko Čermák…Nejvíc se mi líbil Podzim od Rolfa Staňka a Jirky Fladra. Začínala foukačka Jirky Šilhavého, a pak tak nádherné vokály, že mi z toho naskočila husí kůže. Ryvolovky jako Poslední mindrák, Bobrůvský valčík Jožky Jégra…jedna písnička hezčí než druhá. Rozloučit se chtěli písní o svém velkém vandru do Ruska s názvem Na břehu Jeniseje. Obecenstvo, padající smíchy, si však vynutilo přídavek v brněnském hantecu - Číčovu Marii s rudými pupínky. Brabenci jako vždy moc umí !



Ozvěna

Také třetí kapela byla z Brna a má za sebou dlouhou historii – její začátky sahají do sedmdesátých let minulého století a původně si říkali Sdružení brněnských tunelářů. Koho by tehdy napadlo, jaký význam to bude mít v současnosti. Od roku 1978 začínají vystupovat pod názvem Ozvěna a mají za sebou mnohá vítězství a ocenění na různých soutěžích jako třeba autorskou Portu z roku 1980 za píseň Nádraží. Skupina má v repertoáru hlavně vlastní písničky jako třeba Stůj, chvíli postůj – s keltskými motivy, kde obě děvčata hrají na flétny. Nádherná je Za duhou (a zase ta husí kůže) i jejich verze písničky Wayfaring Stranger- Ó pane náš, jejíž text kdysi napsala několikanásobná vítězka Trapsavce Tapi Synáková a svým sametovým basem ji začal Forzajt. Za jejich čtyřhlas by se nemuseli stydět ani žádní černí gospeloví profizpěváci. Ozvěna pořádá již mnoho let pravidelné trampské večery s hosty v brněnské Leitnerce a jestli se nemýlím, tak únorový je v pořadí asi 239.Hrají v obsazení Michal Žralok Čech – basskytara, Petr Pitt Vyhlas – 12 strunná kytara, Pavel Forzajt Pavlík – kytara a banjolina a zpěvačky Milena Čita Čechová a Pavla Fazola Střechová, které hrají na kytary i flétny.Jejich nádherný zpěv zaleze až pod kůži.Čím jsou starší, tím lepší. Když zpívají a capella Nehledej mne lásko má – opět všechny chlupy v pozoru z té krásy. Pochopitelně nemohli odejít bez přídavku – dali Strom taky legendárních litvínovských Popelek, kde se v refrénu zpívá A on tam stál a koukal do polí…


Falešná karta

Po přestávce nastoupila pro tento večer nejmladši parta – Falešná karta z Nového Města na Moravě. Hoši se upsali moderní trampské písni a dávají důraz hlavně na vokály a dynamiku. Je to čistě interpretační kapela, zpívající písničky svých kamarádů. Dva z autorů – Robi a Jim – byli také přítomni v hledišti.Kapela vznikla již v roce 1995, ale z původních členů zůstali jen dva, nynější sestava spolu hraje od roku 2009. Kromě toho, že krásně hrají a zpívají pořádají četné akce, festival Vírský sumec, různé Mikulášské, bály apod. Kromě jiného získali také diváckou Portu v Ústí n.L. 2003. Zahájili písní Sedmnáctá míle, následoval Tulácký král ( Sešlapaný boty) a spousta dalších. Přítomnému bývalému členu Čírovi věnovali píseň Bolavá křídla, kterou pro něho napsal Robi z Přerova. Upřesnili, že z Nového Města je vlastně už jen jeden z nich, ostatní jsou z okolí Prahy, ale k tomu se v Brně raději moc nehlásí…Marně vzpomínám, v kterém roce byli u nás ve Švýcarsku na potlachu, kde jsem je viděla poprvé, ale je to asi už hodně dávno. To s nimi ještě hrál Číra.Moc se mi líbila jejich píseň Zatracení blázni. A prý když už onemocněl a nepřijel Miki Ryvola, aspoň nám o něm zazpívají ve své nejnovější písničce Muzikantům. Nádhera ! Jejich třičtvrtěhodinový set utekl jako voda, poslední písnička byla v koňském rytmu – Stádo koní. Pochopitelně jsme si vytleskali přídavek, v němž prozradili, že jsou Nepolapitelní… Hráli Milan Milda Dvořák, Vlasta Vlasťák Libr - oba zakládající členové, kytaristé a zpěváci, Tomáš Čára Volše a na basu Vráťa Blažek.


FT Prim

Také poslední skupina – brněnský FT Prim – je ověnčena četnými cenami. Letos na podzim budou slavit pětadvacetileté výročí. Také u nich se pochopitelně za tu dobu vystřídalo několik muzikantů a zpěvaček. A na svém kontě mají i pěkných pár cédéček a zpěvníků. Léta mi vrtalo hlavou, co znamená to FT a teď již vím, že to jsou zkratky jejich bývalých skupin Flažolet a Tuláci. Na kytary a klávesové nástroje hraje a zpívá vedoucí skupiny Aleš Agi Bojanovský, Jan Zakyn Žáček obstarává krásný zpěv a další kytaru, Jirka Štyrla Jetelina hraje na basovou kytaru, Pavel Bongo Plch na bicí, perkuse a také jako všichni krásně zpívá. Nejlepší pochopitelně na konec – zpěvačka Lenka Prťa Sýkorová.Jako málokterá kapela se mohou pochlubit tím, že jejich zpěvačky dostaly třikrát po sobě hrdý titul Miss Porta 1991,1992 a 1993.

Hrají převážně své vlastní písničky, povětšinou z pera kapelníka Agiho Bojanovského a bývalého člena Petra Fabšice. Zahájili písní Musím počkat na svůj vlak, Lenka zazpívala Hrátky z jejich posledního alba Woodcraft, následovala osadní hymna Údolí pavučin a spousta dalších. Největší úspěch měly písně Přísahám, či nádherná poetická píseň o jejich milované Oslavce, začínající slovy Padá den a stín se soumrakem se loučí, která zatím ještě na žádném albu nevyšla, ale zato zvítězila jako nejoblíbenější hned prvním kole ankety na jejich stránkách. I já ji mám nejraději. Jako u každé pořádné brněnské kapely se jejich vystoupení neobešlo bez písničky v hantecu, byla to vypalovačka Šnelcuk. Vyšla koncem loňského roku u Pavla Kopřivy na poslednim albu FT Record Nélepčí zonky v hantecu.Ke konci jejich vystoupení se k nim přidal „ bublinkový tým“ – dva chlapečci, vyfukující na scénu do taktu mýdlové bublinky…Poslední písnička měla být Vlčí dráp, ale obecenstvo si vykřičelo jako zákusek další dvě. Celý sál si s nimi zazpíval Niagaru a legendu o Hagenovi ( Štola č. 14).

Pak už byl tedy opravdu konec, nezbývá než se těšit, co nám Kati naservírují příští rok.

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520356

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz