Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Když vyšla vzpomínková reportáž Tajemství dávných ohňů na Stvořidlech, stalo se něco neobvyklého. Roztočilo se počítadlo návštěv neuvěřitelným tempem, přes den bylo obtížné se na naše stránky vůbec dostat, systém se málem zhroutil. Upozornění na ten nenáročný text si posílali především pamětníci – a krajané ze světa, kteří na Stvořidla, Borovsko, Tofrák tehdy na počátku 60. let minulého století jezdívali.

Maruška Loumová Rand z amerického státu Colorado, o níž je v článku rovněž řeč, napsala: „Asi před dvěma dny mi volal Šolim a říká... Maruško, koukej si přečíst článek od Ňufa o Stvořidlech a starých časech, a kdybys mu psala, tak ho moc pozdravuj, což tímto činím! Díky za hezký slova, ale když se to vezme, všecky jsme byly tenkrát krásný holky. Dneska je to trošku jiný, jak říká Věrka Nebeská ... zrajeme jak to víno…“

Maruška poslala i pár fotek z míst, kde se tehdy pražští a brněnští trampové setkávali. Některé kamarády už moc nepoznávám, ale Maruška naštěstí připsala popisky.

 

 

"Brdy - já a Rony"

Maruška píše: „Roninka a já někde na Brdech“. Míněna je Ronka Čermáková (vpravo), první Markova žena. Krásná děvčata, marně se nám tenkrát líbila. Pokud vím, dodnes jsou navzdory vzdálenosti nejlepší kamarádky. Ronka navštěvuje krajany v zámoří, Maruška byla u nás například při expedici krajanů Česko 2008, kterou ideově připravil Milo Gach-Šolim z kanadského Vancouveru. Krajané se sešli ve staré vlasti čtyřicet let po sovětské okupaci, která je vyhnala do světa. Mnozí zde byli od té doby poprvé, mnozí naposledy.

 

 

 "Borovsko"

„Sedici Wimpy, Věra a myslím já… a ještě někdo?“ Wimpy Nebeský s Věrou odešli do Kanady v roce 1967. Wimpy byl otcem myšlenky celosvětových potlachů, Honza Vyčítal o něm (a Wabi Ryvolovi) napsal krásnou písničku Modlitba za Wimpyho a Wabiho.

 

 

 "Zajda a spol."

„Tam bys měl pár lidí poznat....zleva s foťákem Hvízdálek, Pražák z osady Rekreanti, Mirek Kožíšek, Zajda, Venca Poláček, Bublina, Kojínek, dole Malej Vincek a Eman, osada Rekreanti“

 

"Tofrák"

„Utkání Pražáků nalevo, na druhé straně Brňáci před rugbyovým zápasem“. V ležících řadách Brňáků druhý zprava Pakin, za ním zastrčený Kojín, vedle Ňuf, šestý Zajda, zcela vlevo Mrcek. Maruška k těmto fotografiím připsala: „Největší sportovní senzace roku – rugbyový zápas Praha – Brno“. Stalo se na Tofráku u Křižanova 30.června 1962.

 

 


Tofrák, železniční stanice Sklené nad Oslavou. Pražané odjíždějí, tradičně nastupují do posledního vagonu. Maruška: „Měl bys poznat Roninku ve světlém svetru nalevo a Věrku s usárnou v davu.“ Tato fotka se jmenuje Na shledanou!

Music Open 31.8.2012

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537345

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz