Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Pohled na srub od příchodové cesty

Kamaráde, prodám boudu

Prodám sroubek ve Svatojanských proudech. (el.proud, voda) Vhodná pro rybáře, nebo romantiky. 


Pohled na srub

Pohled od srubu na vodu

Cena k jednání: 220 000,- Kč

Daniela Vacková, Franta Hacker, Slovinská 4, P-10, telefon:736 684 967 nebo 731 577 087. Pevná 272731087.



Potlach v Coloradu

Na Geneva creeku vzplál před několika dny výroční oheň STO Colorado.“ Uz to tady jako osada tahnem ctyricet let a nekdo i dobu delsi. Snad jeste nejaky ten rok ci dekádu prezijem. Posilam navrh vyrocniho odznaku a pozdrav do Music Open. Zalamuji palec, Pupál a Dana“

Spojené trampské osady založili čeští trampové žijící v tomto americkém státě v roce 1973.
 


Australský časopis Kamarád končí

V úvodníku posledního čísla v Austrálii vydávaného trampského časopisu Kamarád píší vydavatelé:

Úvod a závěr

V prvním vydání Australského občasníku “Kamarád” v roce 1978 jsme na úvodní stránce psali důvod, proč tento trampský časopis budeme vydávat. Psali jsme, že by si mohli trampi roztroušení po světě dopisovat a zveřejňovat to, co trampy zajímá. První redakční kruh, který Kamaráda vydával, trval 15 let.

Snad si vzpomenete na tehdejší technologii. Na psacím stroji Marcela Kolmanová psala na cyklostylové blány, stránky se tiskly na cyklostylu. Pak, v roce 1994 Kamaráda převzali Buchtovic, kteří pokračovali ve vydávání do čísla 99. Číslo 100. vyšlo “opět z rukou Melbournských” v roce 2007. Kamarád Mirek, alias Jeremy, který ovládá počítačovou techniku pokračoval s publikací Kamaráda. Bylo to mnohem snadnější. Otevřeli jsme i Webovou stránku, počet výtisků rozesílaných poštou se snížil.

Ale teď přejdeme k věci. Počet psaných příspěvků do obsahu našeho časopisu se snížil natolik, že nemáme co tisknout. Navíc, náš počítačový vydavatel Mirek vážně onemocněl (jeho zdravotní stav se zlepšuje). Na Internetu vzrostl počet ”trampských Webových stránek”, ale náš zdroj psaných příspěvků skoro vyschnul. Snad popularita počítačové technologie a naše zásada, že nebudeme publikovat nic, co už někde jinde vyšlo, zapříčinila, že nemáme obsah do dalšího vydávání. Rozhodli jsme se, že toto je poslední číslo Australského občasníku Kamarád. Je to “historicky” nejdéle vydávaný trampský časopis a víme, že splnil svůj účel.

Po vydání tohoto čísla jsou finance v pokladně vyčerpány. Domlouváme se, že v blízké budoucnosti otevřeme novou, tentokrát bezplatnou Webovou stránku. Děkujeme všem, kdo finančně přispěli na vydávání, poštovné a hlavně těm, kteří nám zaslali písemné příspěvky.

Gody & Vojta

...všechny vezdejší věci jsou stínem těch věčných, mají vlastnosti stínu: prchají před tím, kdo je sleduje, a pronásledují toho, kdo před nimi prchá.

Baltasar Gracián

 

Zemřel Juan Hlavatý, nejúspěšnější Trapsavec

Všechny okolo Trapsavce zasáhla smutná zpráva, že jeden z jeho organizátorů a nejlepších psavců už nikdy na oheň nepřijede. Jaromír Juan Hlavatý zemřel 8. srpna 2012. Bude nám všem chybět, ale můžeme se těšit z myšlenky, že tam nahoře u věčného ohně už sejšnuje s Wabim a povídá si s Houlou. Připomenout si Juana můžeme jeho vlastnoručně sepsaným životopisným "průvodcem".

Jsa členem T.O. Zákopanka Vamberk, držitel občanky a zvládaje na kytaru G-C-D7, obrážel jsem potlachy již od roku 1970. A jak se tak křižují vlaky na náchodském nádraží, z toho druhýho na mě volá Faust: „V Zaječí rokli je potlach nějakejch pisálků, pořádá to Briggina, tak se koukej stavit!“

Stavil jsem se. Byl to první ročník Trapsavce. Sám jsem smolil cosi do šuplíku a něco pro holky, ale za básničky jsem se styděl. To se přeci pro drsnýho trapera nehodí. A najednou koukám, ještě drsnější trapeři, fousatí, v kožešinovejch vestách – hle, oni recitují a se slzou v oku poslouchají básničky těch druhých…

Hned v pondělí jsem Briggině poslal stoh svýh výplodů, jež ona postoupila Irčance (Zdeně Čepelákové), která vedla trampskou rubriku Z údolí a osad v tehdy (světe div se) vojenské Obraně lidu.

Moje první publikovaná básnička byl PODZIM. Ještě ho mám schovanej. Kdo četl v sedmdesátých letech Mladý Svět, ví, že jsem tam byl v rubrice Táborový oheň pečenej vařenej. A to byl takovej zákon v psavecký smečce, že když někomu nějaké dílko vyšlo, tak další vandr musel dát flašku rumu. Tehdejší cena – 38,50 Kčs. Já a Houla jsme platili nejvíc…

A život šel dál, já psal, hrál, ženil se, rozváděl, hrál a psal… A vyhrával v Trapsavci. Tam jsem nasbíral spoustu cen a hodně mladých autorů a autorek mě proklíná.

Založil jsem hudební skupinu Sousedi, několikrát jsme se umístili na Portě. Se Sousedama jsme natočili hudební nosič LÉTA ŠEDESÁTÝ, kde byly převážně moje písničky, hlavně texty. Časem jsem pak seděl i v porotách, jak na Portě, tak v Trapsavci.

Pak jsem na jednom Trapsavci potkal holku ve švestkový aleji, voněla slivovicí (ta alej). Poslala mi k svátku básničku (ta holka), já jí, pak ona mně a časem z toho byla hromada milostné poezie. Jo a taky svatba. Kurňa, už to bude dvacet let!

Tu poezii nám Avalon vydal ve sbírce BLÁZNIVÝ PODZIM a pokřtil Méla z Chudinků.

Já následovně nahrál svůj autorský nosič COUNTRY BISTRO U JUANA (jen O myších a lidech je Sintova). Další díl mojí textařsko-hudební tvorby nahrála na CD Pevná vůle z Police nad Metují.

Před dvěma lety mi Avalon vydal autorský průřez prózou i poezií – sbírku BRÁNA. Tam jsou texty, básničky i povídky, jak šel čas.

Úplně nejčerstvější je zatím moje nejmilejší sbírečka RENESANCE SNÍLKŮ, kterou vydala Kavče ve svém nakladatelství Rodokapsa. A já jí touto cestou ještě jednou moc děkuju.

Jinak jsem hrál, kde se dalo a publikoval, kde to šlo. V Dýmu, Žen-šenu, Mladém světě, Obraně lidu, Tuláku, Trampu, Ahoji, AZ magazínu, Vojáku, v Cestách, Rodokapsu, Puchejři, Pod modrou oblohou v Bratislavském Ludu a na něco jsem určitě zapomněl.

Jeden text – ZÁRUČNÍ DOBA – mi zhudebnila a nahrála na kazetu jedna brněnská skupina. Nevím, jak se jmenují, ale zdravím je.

A to je všechno.

Juan (březen 2011)


Juan (vlastním jménem Jaromír Hlavatý) vyhrál v Trapsavci "jen" jednoho Zlatého, ale získal 10 prvních míst, 14 druhých míst a 6 třetích – a je tak nejúspěšnějším trapsavcem všech dob... Jeho básničky nám budou ve sborníčkách moc chybět!

Za všechny minulé i budoucí pořadatele Trapsavce Ahoj!

Iva Spurná – Draculea

P.S. Děkuji Kavčeti za napsání úvodu a poskytnutí Juanova vlastnoručně sepsaného životopisu – původně pro sbírku Lovec něžných strun.

Více zde: http://www.trapsavec.cz/news/zemrel-nejuspesnejsi-trapsavec-juan/



Foto týdne

Jste náš host číslo

9520045

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz