Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek


Co napsala Elvíra ( 2)

Jak jsme založily osadu.

Seděly jsme se sestrama v kavárně, kam jsme chodily proto, abysme si mohly říkat jak moc se nudíme a vůbec jakej je život otrava a kuly jsme plány do budoucna.
A do té kavárny přišel toho večera trapér Hans, přisednul a začal: „ Jé, holky, založit osadu není jen tak, to chce udělat nějaký čin, někam dojít nebo tak.“

Tak jsme mu řekly, že děkujeme, zaplatily a šly. Byl březen a plno sněhu. Zvlášť na horách. Brodily jsme se tím nočním lesem po kolena ve sněhu až na jeden ošklivej seník se špinavým senem a tam v temný noci jsme zakládaly dívčí osadu a slibovaly si věčný přátelství, věčný toulání, přísahaly jsme, že nikdy nebudeme pít a že se budeme vůbec chovat slušně.

Domů jsme došly pak došly až za ranního svítání a doma nás přivítala rozezlená maminka a postel.

(MS 36/1977)


Byt plný písniček

Největší a nejrozsáhlejší archiv trampských písní, více než 10 000 gramofonových desek s romantikou a zábavnou tématikou i kartotéku velikosti šatníku se všemi potřebnými i nepotřebnými muzikantskými údaji vlastní, opatruje a pečlivě doplňuje kamarád Merry z osady Ohio na Sázavě. Jedinečná sbírka trampské muziky, zejména notový materiál, mu zaplňuje byt od podlahy do stropu. Není divu, že často zaklepou na dveře lidé z televize, rozhlasu, pracovníci hudebních redakcí nebo kapelníci nejrozmanitějších souborů.Tu o radu, tu o informaci či přehrávku nebo přepsání nějaké, jinak už nedostupné, melodie. Obětavý a veselý sběratel, občanským jménem Míra Červenka, se dožívá šedesáti let, tak ať má do této ojedinělé a o to záslužnější práce ještě hodně sil.

Grizzli ( MS 37/1977)


Talent na osadě

Upoutal mne článek v MS č. 32 o sedmnáctileté dívce, která zvítězila v plaveckém závodě Štěchovice – Praha .Chtěl bych napsat o běžeckém výkonu devítileté žákyně berounské školy, kde zatím absolvovala dvě třídy se samými jedničkami. Její táta Franta je řidičem, máma Ivana prodavačkou v Jednotě. Prázdniny tráví Petra Králíková na chatě v Údolí oddechu na Kačáku, kde místní osady od jara do podzimku pořádají sportovní tunaje, soutěže a závody. Nejpopulárnějším běžeckým závodem je „ Běh kamarádství osadami Kačáku“ na trati zhruba 9 km. Každý rok jej pořádá jiná osada a v závodě startují týmy rodin – dědové, babičky, synové, dcery, vnuci, každý, kdo má nohy. V letošním šestém ročníku byla např. rekordní účast 219 startujících . Petra začala běhat závod loni a skončila mezi 49 dospělými závodnicemi dvanáctá v čase 1:05,25 hod. Letos zaběhla stejnou trať za 52:39 min., zlepšila se témět o třináct minut, překonala traťový rekord žen a první dospělou závodnici za sebou nechala o dvě minuty. Jen proto, že pořádající osada Batalion vypsala společnou kategorii chlapců a děvčat, odsunuli ji o dva roky starší chlapci na třetí místo. Pozoruhodné je i to, že mezi 219 startujícími skončila na 32. místě. Je to, myslím, výkon pozoruhodný a je nejlepší potřeba o podobné talenty pečovat.

Dandy ( MS 37/12977)


Zase úpění na Úpě

Třetí ročník Úpění na Úpě přinesl účast 22 borců na 15 nafukovacích plavidlech netušených konstrukcí. Tradiční zima a ledová voda si vyžádaly své oběti, a tak od startu u Šiškovny do cíle na Viktorčině splavu dojelo pouze třináct nejodolnějších. Nejrychleji Špendla z T.O. Kožený prapor v traťovém rekordu. Večerní oheň na místě startu prohřál zmrzlé údy a vrátil veselý úsměv do tváří účastníků, kteří jistě nezapomenou na tvrdý,ale krásný sportovní zážitek a příště pojedou zas.

Bimba ( MS 38/1977)






Foto týdne

Jste náš host číslo

9574136

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz