Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Rybník u Bílovic nad Svitavou

Za hašlerku

V rámci Rektorského dne zajistili instruktoři pro pobyt v přírodě na Vysoké zemědělské v Brně výšlap do brněnských lesů. Přes 380 studentů se vydalo z Brna kolem Svitavy přes Bílovice do cíle v Útěchově, kde na každého účasníka čekala hašlerka. Prý proti nachlazení, ačkoliv bylo teplo.

V době, kdy většina již byla v cíli, začala v areálu VAAZ soutěž „ Nejsem žádné Déčko“, složená z pěti lehkoatletických disciplín: 77 m překážek ( běží se s překážkou), výška, dálka a koule ( skáče se do dálky přes laťku ve výšce 80 cm s koulí v ruce), trojskok ( s menším švindlem: šest skoků snožmo z místa, aby se dosahovalo světových rekordů), skok o tyči ( měří se dálka, místo tyče slouží pádlo) a 777 m pozpátku.Nejlepší dosažené výkony: překážky 12 s, výška, dálka, koule 252 cm, trojskok 16,39 m, tyč 528 cm, běh pozpátku 4:03 min.

Každý, kdo ukončil tento „ moderní pětiboj“ si odnesl nejen obdivné pohledy přihlížejících, ale i diplom s osvědčením, že je Céčko.A pokud se vám podaří naše rekordy překonat, dejte nám určitě do Brna vědět!

Boxer ( Mladý svět 28/1977)


Dopis o tom…

…jak jsme byli na nejkrásnějším z velkých vandrů. Jako malý kluk jsem snil o lesích Ontaria, kde čerstvá smůla voní a přál si uvidět vysoké smrky, horské potoky a hladiny jezer s průzračnou vodou. Tenkrát jsem netušil, jak brzy se mi můj sen splní. Teď jsem v takové přírodě prožil deset dní ( a to vše za pouhých asi tři sta korun !)

Udělali jsme si volno začátkem května ( na kamarády se v práci dívali jako na blázny

, však také trochu blázni jsme) a jednoho dne časně zrána jsme si dali sraz v městečku pod horami. Sešlo se nás šest a už ten den jsme spali uprostřed hor. Ale jakých hor ! Šlapali jsme sněhem na vrcholy a na sluneční straně kvetl koniklec, na hřebenech jsme potkávali kamzíky a sviště, na skalách jsme počítali hořec a chtěli vyčichat všechnu vůni skalních prvosenek a na horských loukách jsme počítali laně a jelenům výsady. Bydleli jsme ve srubech na březích potoků jako praví zálesáci, pozorovali romantické západy slunce.Takový byl náš letošní velký vandr do liduprázdných Nízkých Tater. Dnes už nevěřím, že v Kanadě je také tak krásně.

Medvěd ( Mladý svět 29/1977)


Historická událost

Dne 18. června 1977 v pískovcovém lomu u Rudky došlo k památné bitvě: Brno-střed versus Královo Pole. Již delší dobu totiž bouřil mezi oběma čtvrtěmi vleklý spor, která z nich má udatnější syny a významnější místo v dějinách lidstva. Tento spor měl být vyřešen u inscenovaného soudu, kde byla podána oboustranná žaloba za vzájemné slovní napadání. Zástupce Brna-střed Kobra a zástupce Králova Pole Lord tu však pouze znovu vyzvedli přednosti svých území a zlořády protivníkovy, takže soud rozhodl vyřešit spor bojem.

Bojovalo se o vlajky, předem pečlivě zhotovené.Obě armády si připravily štíty a zbraně

( hole, na jejichž konci byly připevněny hadry, namočené v barvě a vrhací hadrové koule,

rovněž napuštěné barvou). Královopoláků se sešlo jedenáct proti dvaceti Brňanům, bylo jim tedy blahosklonně povoleno zaujmout výhodnější postavení na skalce.

Bojovalo se asi hodinu.Bylo hodně „ mrtvých “a nakonec zvítězila přesila Brňanů, kteří ukořistili vlajku poraženého vojska.

Po bitvě obě armády nastoupily se svými korouhvemi , provolaly si slávu a šerif Pšík předal velitelům řády za statečnost.Do pískovcové skály byl vytesán památný nápis. U nedaleké pumpy se smyly všechny rány a všichni se osvěžili na kunštátském koupališti.Večer pak zaplál historický oheň na ukončení sporů mezi Brnem-střed a Královým Polem a na navázání nových přátelství. Během písniček pak byl uzavřen věčný mír a domů jsme odjížděli jako jedna parta, což bylo ostatně cílem. Jsme přece všichni koneckonců z Brna…

Margita ( Mladý svět 30/1977)


Objevili se vlci

Je mi někdy smutno, když čtu v Táboráku o tom, co všechno udělali kamarádi z českých osad pro zachování a zvelebení přírody, v níž se tak rádi pohybují. Samozřejmě mi není smutno z toho, co dobrého udělali, ale spíš z toho, co jsme neudělali my na Slovensku. Tramping snad nemá na Slovensku tak hluboké kořeny, ale příroda tu poskytuje neméně ( a někdy víc) příležitostí každému, kdo ji má rád.

Severní cíp Slánských vrchů, kam nejčastěji unikám od prachu města a rachotu monster ( na kolech) , je kout, že panenštější bys těžko hledal. Kdysi tu bývaly světoznámé opálové doly, to už však je dávno. V kaňonech vzniklých zavalením šachet jsou systémy jeskyň, stvořené pro čas i nečas. Nejbližší hospoda je v obci Žlutá Baňa ( mimochodem – poslední elektrifikovaná obec v republice), a to je poctivých sedm kilometrů. Jedním slovem – kraj jako cukrkandl. To však už také neplatí. Do jeskyní ( jedna byla upravena na zimní pobyt s krbem, palandami a jakýmisi dveřmi) jsem rád zval své kamarády. Už nebudu, protože před časem tu začala obcházet podivná individua. Jejich seker, bajonetů a loveckých nožů by bylo dost na menší selské povstání. Říkají si Slánští vlci, ale ten název ubližuje nevinným zvířatům, protože tihle se chovají v přírodě podstatně dravěji. Snad se snaží o zachování rovnováhy: co čeští kamarádi vyčistí nebo vysadí, místní „ vlci“ naopak.

Že tihle „ trampíci“ zapalují oheň naftou a jejich „ potlachy“ se mění na pijales, je sice trapné, ale je to koneckonců jejich věc. Že však soutěží v hodu nožem a sekerou do živých stromů, že po sobě nechávají metrák odpadků a že vůbec vstupují do lesa ( což velmi neradi vidí i místní okrskáři a lesníci) – to už není jen jejich věc. Udělali by snad lépe, i pro sebe, kdyby si své „potlachy“ dělali v Slovenskej jedálni a tam nad pivem slintali o tom, jaká je příroda krásná a jak ji mají rádi. Určitě by si i příroda oddechla od takových „ vlků“.

Samotár ( Mladý svět 32/1977)


 


Foto týdne

Jste náš host číslo

9520150

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz