Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto


NA PÁLAVĚ SE UKLÍZELO

Sešlo se nás v pátek v Mikulově sedmadvacet. Část z Gymnazion klubu, jinak lidé z Brna, většinou studenti VŠV. Během soboty a neděle jsme stihli prohlídnout si Pálavu, seznámit se s projektem Chráněné krajinné oblasti, pobavit se i trochu pomoci ochranářům. Pročesali jsme Sirotčí hrádek nad Klenotnicí s jeho přilehlým okolím a posbírali jsme všechny navštívenky, které tu lidi zanechali. Během jediného dopoledne jsme nasbírali valník konzerv, skla a papíru. Nechyběly ani dvoje ponožky a kabát.

Lidi – vždyť Pálava je moc hezká a zaslouží si být chráněnou oblastí! Tak na svých výletech neobracejte všude tašky naruby, copak chceme někdo z nás žít na smetišti ? Mockrát děkuju.

PETR

( Mladý svět 21/1977)

BEZVA

Vracel jsem se letos 8. května „ Posázavským pacifikem“ do Prahy a se mnou v oddělení vlaku seděli tři trampové, dva kluci a děvče. Jak jsem vyrozuměl z jejich hovoru, žáci jedné elektroprůmyslovky.

Přišel průvodčí a já si u něho kupoval lístek. Slovo dalo slovo, dali jsme se do řeči a průvodčí ukázal na trampy: „ Takovýhle bych hned vyhazoval !“

„ Proč ?“ podivil jsem se,“ vždyť se chovají naprosto slušně.“ ( A byla to pravda).

„ No, teďka“, připustil neochotně,“ ale stejně bych je vyhodil, protože jsou všichni stejní! „

Nato odešel a já zjistil, že mě ořízl o čtyřicet haléřů. Ne že bych o tu sumu tolik stál, ale od takového strážce mravnosti bych to přecejen nečekal.

A mravní naučení ?

Neházejte všechny průvodčí do jednoho pytle !

DĚDEK TOM

( Mladý svět 24/1977)

CO MÁŠ NECHAT DOMA

Poprvé jsem se blíže seznámil se slovenskými trampy v době, kdy jsem vojákoval v krásném městě pod trenčínským hradem. S osadou Stopár a Manitoba jsem prožil několik krásných chvil, a tak když po roce přišlo pozvání na jejich čtvrtý výroční oheň, jel jsem. Místo potlachu bylo zvoleno tak, že lenost a pohodlnost byla pro účastníky neznámým pojmem. Nad vesničkou Soblahov se vypíná strmý Ostrý vrch a až na jeho vrcholku měl vzplát oheň. Není bez zajímavosti, že k povolení jim stačil souhlas MNV, požárníků a lesní správy, neboť celoroční činnost – lesní brigády, údržba lanovky na úpatí Ostrého vrchu apod. jim byly dobrou vizitkou.

„ Alkohol a zlú náladu nechaj doma“ stálo na pozvánce a všichni si zcela samozřejmě tuto poznámku vzali k srdci. Byl jsem překvapen nevšedností soutěží i krásným zvykem, že pořádající osada si pokládá za čest hostit přítomné gulášem a kotlem čaje. Všechny skupiny, které na potlachu hrály, byly na velmi dobré úrovni a dokázaly, že trampská písnička už není pouhou kopií cizích originálů, ale soudobou tvorbou slovenských písničkářů.To jsme ještě donedávna u kamarádů ze Slovenska postrádali. I přes půlnoční bouřku a liják proběhl program u ohně k všestranné spokojenosti a jen neradi jsme v ranních hodinách začali pomýšlet na návrat. Kamarádům z T.O. Stopár patří dík všech, kteří jsme na potlachu byli. Znovu se ukázalo, jak je užitečné, když zejména začínající osady opustí vyšlapanou cestu

„ prvních bratrstev“ a najdou si svou vlastní, třeba méně pohodlnou.

JUAN

( Mladý svět 25/1977)

ZA NIC PRO NIC DO DOBRONIC

Za tímto nadpisem se skrýval už podruhé festival turistického oddílu Vysoké školy ekonomické na školním kempu v Dobronicích ( u příležitosti 25.výročí založení katedry TV na této škole).Kolem stovky kamarádů si zařádilo ve vážných i méně vážných soutěžích a hrách. Běžel se orientační závod, počítaly se stromy v lese ( jak také mohou ekonomové jinak), motala se hlava z blbárny, v ešusech se nosila voda z řeky. Celý festival byl motivován heslem „ Člověk a příroda“, a tak poslední soutěž byla nazvána „ Co nepatří do lesa“. Okolí tábora bylo rázem zbaveno odpadků , jež se rychle přestěhovaly do odpadové jámy. Je sice pravda, že některá soutěžící družstva dovlekla i kamarády – s tvrzením , že do lesa nepatří – ale ti v odpadové jámě nezůstali. Slavnostní táborový oheň zažehly zasloužilé členky oddílu, a pak došlo na domácí úkoly o člověku v přírodě. Jak už to u studentů bývá, domácí úkoly měli jen někteří. Zaznělo několik písní a básní o životním prostředí a o další se postarala věhlasná turistická kapela.

MEDVĚD

( Mladý svět 27/1977)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576491

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz