Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


1/ŘEZBÁŘI POD TEMPLŠTÝNEM

V sobotu 2. června se na kempu T.O. Colorado pod hradem Templštýnem na řece Jihlavce již po dvaačtyřicáté konala celostátní výstava trampských řezbářských prací. Klub má asi čtyřicet členů a potěšující je i to, že se srazu aktivně zúčastňuje i další řezbářská generace.

Slavnostní polední zahájení jsem bohužel promeškala, neboť jsem v tu dobu ještě šlapala kolem řeky a pozorovala stovky kolemjedoucích vodáků, pro které v tu sobotu pustili vodu z Dalešické přehrady. Odpoledne se většina účastníků vydala na prohlídku pověstmi opředených zřícenin hradu Templštýna, který postavili rytíři z řádu templářů již někdy v polovině třináctého století. Býval to snad nejrozsáhlejší hrad na Moravě.

V pět začal řezbářský seminář a o půl deváté byl zapálen slavnostní oheň, u kterého byly rozdány ceny. Zlatého červotoče získalo nádherné dílo Jiřího „Bobra“ Pulcra, nazvané “První losos s duchy předků“, Zlatého bobra si odnesl Bohouš Válek. Pavel „Mluvka“ Šafařík obdržel již podruhé juniorskou cenu Malej zlatej červotoč. Cenu za nejvíce vystavených exponátů, nazvanou Chlubílek obdržel Jan „Faust“ Tůma.

Několik dílek bylo svými autory v čele s Windy Billem a Béďou Šedifkou, předáno na místě Zuzaně Poláčkové do Trampského Národního muzea. Znovu se ukázalo, kolik umělců se nachází v národě trampském. Je to zkrátka nádhera!

LILKA


2/POTLACH V JÍLOVÉM

3/ČTYŘICET LET STO COLORADO, USA


Před čtyřiceti lety založili čeští trampové usídlení převážně v Denveru a okolí, Spojené trampské osady. Je v nich hodně Brňáků, ale i třeba Pražák Štěpán Jalovec zvaný Baron, tvůrce internetové stránky Domov trampů v zahraničí. Pupál nám napsal: Navrhnul jsem odznak ke 40. výročí STO, Dana uspořádala sbírku a já jsem nechal odznaky udělat v New Yorku. Tak ti posilám aspoň fotku. Ovšem je zákaz rozdělávání ohně, a tak budeme asi při svíčce vzpomínat na těch uplynulých čtyřicet let!

(ňuf)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522271

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz