Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek


PABĚRKŮ LÁSKY HLAS

Každý rok na začátku měsíce lásky se členové osady Paběrky vypraví pod hrad Zvíkov na soutok řek Lomnice a Skalice. Sérii fotografií Mišelína a Jindry nám poslal pan režisér Vladimír Horák zvaný Rejža. To je ten sedící seriozní pán s mandolínou z titulní fotografie. Stojící seriozní pán s banjem je legendární Marko Čermák. Ostatní pánové a dámy z dalších fotografií jsou rovněž seriozní. Dokonce se mi zdá, že ten sedící sólista s kytarou bude Steve Jobs.
(ňuf)

 


ZVĚSTI

Osada Ztracená naděje tě zve na Večer písniček Jardy Mottla v pondělí 18.června v 19 h.na BARČU (KD Barikádníků) Saratovská 20, metro „A“ Strašnická.Hrají: K.T.O., Jitka Vrbová a Standa Chmelík, Jirka Vozáb + Láďa Turnwald Ztracenka, T.O. KSŘ, T.O. KOZ, T.O.Balcony, duo Marcela a Iveta, T.O. Bandoleros.

Slavnostní odhalení pamětní desky Tony Hořínka proběhne 16.6. v Netolicích, přijede také jeho syn Daniel. Starostou Netolic je tramp Olda Petrášek - Pítrs a okolí Netolic je zajímavá krajina pro vandrování...

Béďa Šedifka a Lístek hrají 31.5. v Měšťanské Besedě - asi poprvé ( za 15 let ) hraje v Plzni Lístek jinde než v HIFI klubu.


FIDLER, NEJSTARŠÍ BRNĚNSKÝ OLD BOY

Fidler s mandolinou, kterou zdědil po tátovi, či strejdovi co byl na italské frontě...

Jsou osobnosti, které vídáme kolem sebe a zaslouží si, aby se o nich vědělo. Jednou z nich je Laďa Krevňák zvaný Fidler, kterého pravidelně vídám na slezinách T.O. Old Boys i jinde, když jsem v Brně.

Je to nejstarší aktivní člen tohoto brněnského sdružení starých trampířů a energie má tolik, že by mu ji leckterý šedesátník mohl závidět. Již když jsem byla na oslavě jeho devadesátin koketovala jsem s myšlenkou, že o něm něco napíši. Nedávno oslavil své dvaadevadesáté narozeniny, tak je nejvyšší čas, abych se do toho pustila. Na pomoc jsem si vzala a vyzpovídala jeho přítelkyni Mílu Albrechtovou, neboť Fidler je člověk skromný a sám o sobě hovoří nerad.

Laďa Krevňák se  narodil se l9.4. 1920 na Moravském Slovácku v Břeclavi. Vyučil se devatero řemeslům a vystudoval průmyslovku v Brně se specializací zabezpečovací technik u dráhy. V roce 1965 získal šarži diplomovaný technik (vydalo ministerstvo dopravy a železnic.) Celý život se kromě náročného zaměstnání a rodiny věnoval trampingu a dobré muzice. V roce l939, když se jejich rodina přestěhovala do Brna, spoluzakládal brněnskou trampskou osadu Mládí. Z této osady se rekrutoval první trampský soubor. Pěvecký sbor Mladí poprvé vystoupil s Písní severu v Dělnickém domě v Juliánově.

Laďa Krevňák je multiinstrumentalista, hraje výborně na kytaru, mandolinu, housle, kontrabas, akordeon i flétnu. Nejvíc se osvědčil jako houslista v trampských kapelách. Mezi kamarády býval známý jako “Laďa s gajglama”. Namátkově jmenuji, kam chodil: k osadám Monzun, Vlčata, hrával U špinavce, U Malchrů s osadou Bílá peřej, dále v Obřanech na Farmě, na Táborské... V současné době pravidelně dojíždí nebo dochází na sleziny Old Boys na medláneckém hřišti, na Pohodu, na Vlky, do Eriky i jinam. Nejen v Brně je velmi populární. Spoustu fanoušků má po celé Moravě. Je to charismatický člověk a všude kde se objeví, panuje radost a bezvadná nálada.

Málokdo ví, že napsal spoustu trampských písní, které i s notovým záznamem vydávalo nakladatelství Stožický. Jmenuji z nich aspoň pár: Vyhaslé ohniště, Ocelová cesta, Věrná kytara, Bloudím po horách, Zpívám pod pavlačí atd.

Když se zakládala brněnská osada Old Boys, objevil se na scéně i Laďa a brněnští kamarádi mu začali říkat Fidler nebo zkráceně Fidla.V roce l969 se přestěhoval jako zaměstnanec dráhy na nádraží do Křižanova. Místo, kde bydlí spadá ovšem pod obec Kozlov. Z nádraží do obce jsou to necelé dva km.


Fidlera mají rádi nejenom v Brně, ale po celé Vysočině, kde již v roce 1969 spoluzaložil osadu Tuláci Vysočiny. Zakrátko potom se s houslemi přidružil ke country kapele Weget a spoluzaložil další kapelu Stetson.Hrávají nejčastěji ve Velkém Meziříčí v rekreačním středisku na Fajtově kopci.

Z jeho tří dětí se dnešního dne dožily jen dvě, ale má spousty vnoučat žijících ve Lhotkách u Velkého Meziříčí, v Brně , či v belgickém Bruselu. Ve Lhotkách se dala dohromady kapela Žízeň, se kterou hrává do časných ranních hodin každý víkend na svatbách a narozeninách po celé Vysočině...Rozpis akcí má vždy až do konce roku!

Není ale jenom muzikant, ale také tak trochu básník. Jeho verše, které píše kamarádům k výročím a narozeninám, vždy potěší. I když je v důchodu, nuda mu nikdy neklepe na dveře.

Spíš by potřeboval delší den! Jistě o něm kamarádi nevědí, že je také léčitel a bylinář. Na každou nemoc umí vyrobit výborné bylinkové čaje či odvary do koupele. Byliny pěstuje i sbírá a má přečtené spousty odborných knih. Takže je vlastně také napůl doktor...

U domu má velkou zahradu a ohniště s totémem za trnkovým keřem. Tam bývá nejštastnější.

Má rád přátele, nerad se vytahuje, je užasně skromný i v té muzice, a proto ho máme všichni rádi. Mimo jiné ještě vyučuje na mandolinu a housle dvě mladé holky. Jedna je z Oslavičky, druhá za ním dojíždí z Brna.

Ted už Fidler nejezdí do Brna tak často jak dřív, neboť tvrdí, že má doma lepší vzduch, a to ho drží. Když ale chce vidět kamarády, vypraví se nejméně jednou za měsíc na sleziny a sem tam i na vandr. Víc, bohužel, jak přátelé vidíte a nyní už i znáte - nestíhá....Každopádně je to špicový kamarád a zaslouží si, aby se všichni jeho přátelé, kteří ho povětšinou znají jen povrchně, o něm dozvěděli přecejen trošku víc.

Přejeme mu všichni s obdivem, aby mu to hrálo až do stovky...Energie a elánu má ještě dost. Někdy se sice také dostaví únava, ale to se stává i těm mladším...Je tak dál, Fidlere!

Lilly Pavlak

Šerif Rinta předává gratulaci k 90. nejstaršímu členovi Old Boys, kterým je Láďa Fiddler z Křižanova


Foto týdne

Jste náš host číslo

9572695

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz