Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra


BLÁTO Z UŠÍ NA LOKTUŠI

Tři přeplněné autobusy s pražskými horolezci mířily neznámo kam. Když zastavily, osazenstvo s překvapením a uspokojením konstatovalo, že se nachází v rozlehlém sále venkovského hostince v obci Loktuše na Turnovsku. Ne, k zvedání půllitrů nedošlo. Dvojice – mužské i ženské – záhy vyrážely na trať orientačního běhu. Lampiony kontrol přitahovaly běžce i loudaly. Mapy nabízely louky, které ve skutečnosti byly rozoranými poli. Pozdě v noci se objevovali závodníci , kteří si vyškrabovali bláto i z uší. Taneční sál se pak proměnil ve velkou noclehárnu a ráno byl připraven závod denní, který však již tradičně některým opozdilcům dopřává noční koncovku.

Protože šlo o závod horolezců, každý si musel k mapě a busole přibalit lano, několik smyček a karabin. Hrad Potštejn přihlížel, jak dvojice uspěchaných lidí systematicky mění stezičku v čvachtanici. Pořadatelé vycházeli z toho, že s přibývajícím počtem kontrol se zvyšuje možnost bloudění – a tak jich postavili devatenáct, aby se snad někdo bloudění nevyhnul…

I ti, které při závodě nehnala vidina hodnotných cen, si přišli na své. Jedna z kontrol byla na skále, ke které se muselo vylézt komínem. Jiná byla pro změnu v jeskyni, do níž se muselo po čtyřech. Na perforační kleště další kontroly se dalo dosáhnout jen z lana, na kterém se musel udělat tzv. kyvadlový traverz – to znamená sednout do lana, zavzpomínat na svou milou a vrhnout se do hlubiny a pěkně za roh. Mnoho závodníků by mohlo klidně přesedlat na myslivectví. Než našli ten správný posed, kde byla kontrola, neopomněli navštívit všechny posedy v blízkém a někdy i vzdálenějším okolí. Kontrola u pramene potoka vyžadovala rybářské holínky, neboť hloubka ponoru přesahovala výšku pohorek. Aby se na hrad Potštejn nevmísili mezi závodníky zbrojnoši, bylo tu pro změnu přelanění neboli lanový most – který zhatil nejedné dvojici plány na důstojné umístění.

Příjemně vytopený sál a kotel guláše čekaly na závodníky i ostatní účastníky v cíli. Ti nejrychlejší, kteří překonali všechny nástrahy bloudění, nakonec dostali hodnotné ceny: věnec buřtů a lojové svíčky čekaly na pražské šampióny.

IVO PETŘÍK, Říčany

( Mladý svět 1/1977)


DOSTAVNÍK PŘIVEZL

Kdysi mi kdosi řekl: „ Co se tak štveš po těch horách. Že se ti chce tahat tak těžký pingl!“ A když jsem se v neděli večer vracela domů: „ Že se raději neoblékneš normálně a nejdeš někam tančit!“ Po čase mě přestalo bavit věčné vysvětlování, proč raději já a mí známí v sobotu opouštíme město.

Za nějaký ten rok, když jsem si navlékla zlatý prstýnek , se ode mne očekávalo, že začnu být pravděpodobně vážnější a své někdejší zájmy vyměním za „ užitečnější“. Zatím se toho však nikdo nedočkal a svou dřívější námahu s vysvětlováním pojmu vandr soustřeďuji výhradně na svého syna. Teď mi k tomu „ těžkému pinglu“ přibyly další věci, které nosím za toho malého vandráčka ( a někdy také jeho), ale zdá se, že se to vyplácí. Doufám, že bude i u něho platit – co se v mládí naučíš…

RINGO, Ostrava

( Mladý svět 2 / 1977)


KLONDIKE

Ani se nechce věřit, že je to rok, co jsme se rozcházeli ze zimního táboření na Smrku s tím, že že za rok ahoj někde jinde ! A už je to tady, tentokrát tedy na Travném – 1203 m nad mořem, trochu víc na sever než obvykle a hlavně o pěkný kus dál od vlaku. Asi proto jsem mezi účastníky postrádala tolik kamarádů z dřívějších let. I tak se však na vrcholku uložilo k spánku na sněhu dobrých 150 lidí. Říkala jsem si, že je to letos jako prémie – odměna pro ty, co vydrželi. Bylo totiž přímo ukázkové počasí. Slunečno, výborná viditelnost ( když člověk dohlédne z Beskyd až na fatranský Rozsutec, to už stojí za to ) a přes den celkem teplo. První večer to sice bylo horší, ale to už patří k věci. Vyprávět by o tom mohlo dvacet prvních , kteří se vydali nahoru už v pátek, bořili se po pás do neprošlapaného sněhu, vrávorali v silném větru, v husté sněhové metelici stěží viděli toho před sebou. Cesta jako na opravdový Klondike někdy v roce 1897 ( viz knížka Pierre Bertona Zlatá horečka, Orbis 1976). A co dodat k našemu Klondiku: slunečné počasí se dalo využít ke spoustě toulek do okolí po svých i na běžkách. Já jsem se vydala po hřebenovce směrem na jih a ocitla se nic netuše na Slovensku – část stezky totiž vede přesně po hranici ČSR a SSR . Těm, co letos na Travném nebyli, bych ráda vzkázala – přijeďte za rok, stojí to za to !

SILENCE

( Mladý svět 3/1977)



Foto týdne

Jste náš host číslo

9566705

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz