Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Vysočina je krásná, tvrdá, ale když vyjde počasí, je tu nádherně. První toulky Vysočinou jsem dělal tuším od roku 1982, na ně navazovaly třikrát do roka akce pod Českým svazem ochránců přírody a v letech 1989 –2002 jsme byli pod Českou tábornickou unií jako oddíl Skaláci Svratka. Vše, co zde probíhalo, vzniklo na popud kamarádů od ohně. Do první akce mě vlastně uvrtala brněnská Ozvěna a Stopa Pardubice. Trochu jsem chtěl místním ukázat tramping a Portu ze strany, kterou neznali, i když to pro mnohé byl nápor.

Na prvním koncertu mně hrál Karel Plíhal, diafon promítal a zvučil Petr Benesch, večerem provázel Mirek Nop a Falešní hráči. Jarek Nohavica tady hrál třikrát, jednou se Samsonem, který ho uváděl jako neznámého písničkáře, protože měl zakázáno hrát. Jinak jen tak letem světem, kdo tu hrál : Hop trop, Nezmaři, Žalman a spol, Wabi Daněk, Miki Ryvola, Stopa, Ženáči, Vodáci, Pádlo, Chrpa, Chudinkové, Smolaři, Červánek, Kamelot, Poutníci, Karabina Roveři Brno a Zbýšov, T-band, Babí léto, Pytláci, Lokálka, Pavel Dobeš a další. Většinu pořadů zvučil Mirek Hron, konferenciéra mi dělal Vašek Souček, který má odtud manželku a tak – jak říkal – je tam nějaká pupeční šňůra. Tak to je to, co bylo.

Před dvěma roky jsme seděli u ohýnku někde v Českém Ráji a kamarádi nadhodili, proč prý neudělám zase něco ve Svratce, že přijedou.Byl jsem měkký , a tak vznikají znovu Jarní toulky Vysočinou. Proč se vlastně chci pokusit obnovit tuto trampskou akci ? Protože je v tom spousta vzpomínek a vlastně nikdo nemá čas se někde potkat, zahrát , vyšlápnout si a ukázat kde třeba pramení řeka Svratka a kde je rozvodí se Sázavou. Svratka teče do Černého moře a Sázava do Baltského – tak proč tomu trošku nepomoci.

Jen tak mimochodem – víte vůbec, co znamená pozdrav Ahoj ? Když pominu ten vodácký, tak uvedu druhý, který mám od tety, jinak paní profesorky: Když dříve vyplouvali muži na moře za rybolovem, na lodích byla kaplička, která je měla chránit a pomáhat k šťastnému návratu. Na ní byl latinský nápis „ Ahoven juventus Christi“ ( nevím přesně, jak se to píše), ale prý to znamená „ Ve jménu Krista šťastný návrat “ jinak ve zkratce Ahoj.

Tak Ahoj !

DAN, Svratka


Foto týdne

Jste náš host číslo

9578393

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz