Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Písničkář, muzikant, literát, keramik a grafik Miki Ryvola se 12. dubna dožívá 80 let

Seděli jsme takhle jednou s Mikim pod palmou, kterou jsem měl v libereckém bytě, byla hluboká noc a já předčítal z rukopisu nedokončené Zápisky z Garthu. (Teď si říkám: který rok to asi byl? Vychází mi snad 1965… Tudíž někdy před desítkami světelných let ve vzdálené galaxii.) Vyrušila nás hlučná a nevysvětlitelná rána…Teprve ráno jsme našli v koutě na podlaze skleněnou broušenou zátku od pětilitrové karafy, která odjakživa zdobí horní plochu mých dvoumetrových stojacích hodin zvaných Big Ben. Jak mohla těžká broušená zátka zničehožnic vyskočit sama z karafy, mi dodnes nedošlo – přisoudil jsem to tehdy gigantické fluktuaci, jak se nazývají jevy příčící se přírodním zákonům. Byla to prostě jakási magická moc, jaké přicházejí jednou za život.

Od té doby jsem se s Mikim sešel mnohokrát. Byť už to nebyla setkání magická, spíš nevážná a plná ptákovin, i tak to byla setkání k zamyšlení. Později se do nich možná vloudilo i nepochopení ledasčeho, snad se naše cesty i značně rozešly…Ale jeden svůj názor nezměním a budu zastávat vždycky: Miki Ryvola je nejlepším z autorů moderních trampských písní. Jeho texty mají ducha, poezii, mají i neotřelé rýmy, jsou zpěvné a mnohdy i rytmicky neobvyklé - leč pardon, tahle knížka není zpěvník, byť Mikiho písně s jeho poezií úzce souvisejí.

Miki na Fort Hazardu po Old Boys Expedition 1996

Jako literátovi je mu jeho trochu křečovitě stylizované „ trampství“ (hlavně z 60. let minulého století) spíš na škodu. Jistě by dokázal napsat mnohem hezčí a lepší dobrodružný román, než je onen klukovsky obdivovaný Srub u zlatého klíče, po němž dokonce Ryvolové (mohu-li to takhle zjednodušit) pojmenovali svou početnou osadu. Jestli se ovšem v současnosti mezi trampy volá po „ trampském románu“, je právě Miki povolaným autorem. Že je spíš mistrem drobnokresby ? Nevadí. Život trampa se z drobnokreseb skládá. Proč ho tedy Miki nenapíše, tážete se ?

Protože je tak línej, tak překrásně línej – a nemůže za to, že nechce bejt jinej.

Možná tím trampstvo přišlo o trampský román minimálně stejně dobrý, jako je Paulíkova Arizona - ale na druhou stranu zase nepřišlo o Mikiho Ryvolu.

Kapitán Kid

(Předmluva ke knížce Mikiho Ryvoly Listí aneb Co zbejvá, vydalo Sdružení Avalon)

 

Hoboes začátkem 70. let: zleva Jindřich Pedro Pitra, Miki Ryvola, Marcela Koťátková, Jarka Vrbová, Wabi Ryvola

...a jejich první LP z roku 1980

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564775

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz