Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav



MASTŇÁK ?


Krajinu protínala čtyřproudá dálnice, která mizela kdesi za horizontem. Řítily se po ní proudy aut.
Dnes byl v Praze , pozítří jede se šéfem do Bratislavy. Je toho moc. Od mládí si přál řídit auto,ale pomalu ho to začínalo unavovat. Léta se hlásila o své. Panebože, ty holky. Jestli jim bylo šestnáct, tak je to moc. Rance na zádech a stopují u silnice. To není jako za jeho mládí. Stovky kilometrů v nohách a nikdo nemyslel na autostop. Snad dokonce jezdí s klukama. S takovými partami měl špatné zkušenosti. Za půl hodiny jízdy mu stačili ukrást tranzistor a poničit sedadla. Už aby byl doma. Co je asi v televizi ?

Automaticky otočil hlavu a viděl padající hvězdu. Na nejbližším parkovišti zastavil. Vytáhl z auta starý plášť a položil se na něj do příkopu. Díval se na nebe, které mu trčelo vysoko nad hlavou. Přivřel oči a začal vzpomínat na mládí, na rodiče, na kamarády, první vandry, první lásky a bylo mu děsně fajn. Podíval se na zápěstí. Tři hodiny. Začínalo svítat. Líně se zvedl a usedl do auta. Blížil se pomalu k probouzejícímu se městu.

Zavezl auto do garáže a loudal se domů. Měl ještě plnou hlavu letní noci a snad proto mu nevadily pohoršené pohledy chodců, kteří se divili, kde se vzalo jehličí na saku a ve vlasech toho elegantního pána.
DLÁBEK
 ( Mladý svět 33/1976)


KDYŽ PŘÍRODA, TAK PRAVÁ

Nastoupil jsem vandr v zeleném. Dostal jsem se ke své oblibě – přírodě. Když vojnu, tak alespoň tam, kde je nejlíp – v lese a venku. A to jsme pořád. Tady na Kvildě je příroda v pravém slova smyslu. Počínaje pramenem Vltavy, potoky a jezírky čisté vody a krásnými lesy. Takhle kdyby to vypadalo všude, to by se jezdilo a šlapalo veseleji. Když tak hlídám hranice, napsal jsem si takovou básničku – poslechni, jakou:

Když stojíš takhle na špaku, to není lehká věc

Jsi strašně blízko oblaků, vidíš až do Němec.

Denně chodíš po mechu a pozoruješ les

Někdy prší z oblaků, to bys někam vlez.

Někdo chodí ze služby a ty do ní chceš

Někdy šlapeš do dlažby, jindy blátem jdeš.

Dva roky tu zůstaneš s přírodou svou milou

Po létech si vzpomeneš, žes poznal tu pravou.

BEN
( Mladý svět 34/1976)


ŹÁDNÉ BLUDY !

V MS v rubrice TO jsem se dočetl o akci nazvané „Pod vlajkou Bludného kořene“. Poslal jsem přihlášku a věru jsem nezaváhal. Sešli jsme se v ideálním počtu dvanácti. Prošlapali jsme pořádný kus Žďárské vrchoviny a kromě toho se našel čas i na posezení u ohně s kytarou.Dvakrát zašlo slunce za obzor a museli jsme se rozloučit. Kromě canců nám zůstaly vzpomínky na příjemně strávené víkendové dny i pár dokumentárních fotografií.Pevně věřím, že o takových akcích nás budeš Táborový ohni informovat i nadále a budou tak moci vznikat stále nová a nová přátelství.

MACEK, Bratislava
( Mladý svět 35/1976)



ZVĚSTI

● Díky pochopení MNV a lesní správy v Hradištku mohl vzplanout slavnostní oheň staré osady Utah na počest sedmi křížků šerifa Tomáše Vápeníka. Mezi třemi stovkami gratulantů byli kamarádi nejen z Prahy a Čech,ale až z Bratislavy a dokonce i z Lipska. V programu nechyběli Jarda Štercl ani člen opery ND Bohumil Vích a mnoho dalších.

● Miloše Konáše jsme v našem zpěvníčku označili za autora hudby k písničce Létavice – a on napsal text. Omlouváme se a možná, že jednou zkusí psát i hudbu.

● Údolí oddechu uspořádalo k uctění památky předválečného přeborníka FDTJ a trampských osad v hodu diskem a koulí a za okupace odbojového pracovníka Františka Tůmy jeho 20. memoriál ve vrhu koulí.Zúčastnilo se 49 závodníků a deset tříčlenných družstev. V jednotlivých kategoriích vyhráli inž. Behenský, Lapáček a Dandy Dvořák. Obnovený lehkoatletický pětiboj žen vyhrála Dvořáková.




Foto týdne

Jste náš host číslo

9578844

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz