Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Začátkem roku 1970 jsme se s hrstkou karlovarských trampů domluvili, že uděláme smuteční oheň k prvnímu výročí upálení Jana Palacha a trampa od Opavy Jana Zajíce (Zajícovi na vandru říkali Míša a byl z osady Siroty). Dělali jsme s tou smutečkou velké tajnosti, ale přesto se to dostalo k uším SNB. Všichni jsme si byli vědomi policejného stíhání a přesto jsme šli do toho. Odjeli jsme motoráčkem směrem na Mariánské Lázně a sešli jsme se za Bečovem v počtu asi 20 lidí. Blízko železniční zastávky Louka jsme v lese připravili hranici, u které jsme po jejím zapálení zazpívali naši hymnu a pak byla minuta za kamarády, kteří skončili pod pásy tanků v srpnu 1968. Kamarád Texi (Jarda Vaněk, jeho bratr Jiří podepsal Chartu 77 a je dnes v Austrálii.) pak začal hrát písničky Karla Kryla. Tyto písničky se potom hrály 20 let u každého ohně, na nádražích i ve vlacích. Kolikrát za to byly kruté postihy a nejeden potlach byl za to rozehnán pendreky. Škoda, že si Karel Kryl po svém návratu na konci r. 1989 už k nám nenašel cestu. Trampové byli totiž jediní, kdo se nebáli jeho krásné písničky zpívat, protože k nim promlouvaly stejnou řečí. Mluvily o svobodě člověka. Kryl byl kdysi také tramp (říkali mu Kájus) a jezdil s T.O. Delaware Teplice, ale pak na to zřejmě zapomněl.

Vraťme se však k ohni. Každý z nás přidal nějakou historku ze začátku okupace a protože nastala zima, zalezli jsme do nedalekého polorozpadlého mlýna. Mlýn už byl dlouho v dezolátním stavu, ale nebyl tam takový mráz. Byl leden 1970. Na zeď jedné místnosti jsme pověsili naši vlajku s černou pentlí Rozdělali jame oheň v plechových kamínkách a povídali si politické vtipy. Kolem 20 hodiny začal rachot.

Do zabedněných oken se opřely reflektory, takže bylo místy vidět škvírami jako ve dne. Z megafonu nás sytý hlas začal vyzývat, abychom vyšli ven s rukama nad hlavou, jako nějací zločinci. Smuteční vlajku jsme schovali pod hromadu cihel v koutě, černé pásky z rukávů hodili do kamen a vyšli ven. Obstoupil nás policejní kordon, nacpali nás do aut a rozváželi všemi směry. Do Sokolova, do Varů a zbytek do Bečova. Všichni jsme u výslechu tvrdili podle domluvy, že tahle trampská slezina neměla s politikou nic společného. Jenom jsme se chtěli ohřát, opéci vuřty a zazpívat si u ohně. Druhý den nás museli pustit, ale stejně nám nevěřili. Jednalo se o jasné udání někoho z nás.

Dnes už vím kdo to byl - starší kamarád Dědek. Dnes už je dávno po smrti. Teď po létech se dá s jistotou říci, že mezi obyčejnými trampy nebylo tolik udavačů, jako mezi ostatními složkami národa. Trampům totiž nešlo jen o kariéru a mamon, ale o svobodu. I přesto takových lidí jako byl on, bylo nejen mezi námi, ale v celé tehdejší ustrašené a ruskými tanky zdeptané zemi dost.

Frank.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577871

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz