Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Na podzim loňského roku se objevila na veřejnosti výzva netolického starosty Oldřicha Petráška, v trampských kruzích známého jako Pitrís. Skutečnost, že známý skladatel trampských písniček a muzikant Tony Hořínek se narodil v jihočeských Netolicích a že od jeho narození uplynulo sto let, mu totiž nedala spát, a tak vznikl nápad na pořízení pamětní desky tomuto trampskému bardovi, který se ostatně prosadil i v jiných žánrových okruzích hudby. Deska by měla být umístěna na dům, kde se jeho rodný dům, kde je dnes hotel Rychta.

Jenomže takové malé městečko nemá fondy na podobné záležitosti, tudíž byla vyhlášena sbírka. Spojené osady českobudějovické vybrali na slezině 2645 korun, které poslali netolickému starostovi na pořízení desky. Její slavnostní odhalení, které se podle Pitrísových slov odehraje někdy na jaře, bude doprovázet koncert trampských skupin a písničkářů a mezi hosty nebudou chybět ani ti, kteří na akci přispěli. A už dnes se na tuto příležitost těší, tím spíše, že by eventuálně mohla přerůst v pravidelný každoroční trampský festiválek.

Hanka Hosnedlová

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520451

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz