Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Evžen Kamzák Vánoce upřímně a přímo vášnivě nenáviděl. Sice si už ani  nevzpomínal, jestli to začalo po odchodu Ludmily, anebo poté, co ho v zaměstnání poprvé přeřadili na horší místo. Postupem let se jeho negativní vztah k těmto mezi ostatní populací nejmilovanějším svátkům v roce stále prohluboval, až dospěl do stádia, kdy se rozhodl Štědrý den totálně bojkotovat a nejlépe ho prospat.

Ve svém odporu k Vánocům došel tak daleko, že odmítal vše, co s nimi souviselo – stromeček, dárky, pohled do blýskavě nastrojených výloh, ale i kapří řízky a salát nebo vánoční cukroví. Když mu šilhavá Jolana, kterou dostal k ruce na svém nynějším postu archiváře meziskladu tiskovin určených ke skartaci, nabízela nazdobené, vanilkou vonící pečivo, málem jí krabičku s cukrovím vyrazil z ruky. Kolegové si už ani netroufali předávat mu dárky od firmy, protože nechtěli riskovat konflikt nebo dokonce inzultaci a obvykle s jejich předáním počkali až na druhou polovinu ledna. Anebo si je prostě rozebrali. Ten nasupený mrzout se stejně po nich nikdy nesháněl. Obdobně upustily od drobných pozorností i sousedky v domě, když se jejich soucit s opuštěným mužem v podobě misky cukroví, tácku s vánočním štrúdlem či nadýchanou vánočkou setkal s příkrým odmítnutím či nerudnou hrubostí. A plešatý vrchní Ervín, ani štamgasti z hospody Na Růžku se mu už ani náhodou nesnažili nabídnout sklenici kouřícího punče.  

Proto byl Evžen Kamzák doslova v šoku, když se s půlkilem sekané, pytlíkem rohlíků a čtyřmi lahvičkami budvaru v síťovce vracel odpoledne domů a uviděl před svými dveřmi v celofánu zabalenou baňatou láhev s červenozelenou mašlí. „Kdo mě to chce zase naštvat!“ vypěnil a kopl do načančaného balíčku. Láhev padla na rohožku a skutálela se ke stěně. Evžen Kamzák nasupeně zacloumal klíčem v zámku a  vešel do své šedé jeskyně jedna plus jedna. Odstrčil hrnek se zasychajícím strupem kávové sedliny a nakvašeně odzátkoval první pivní láhev. Vztek ho ale neopouštěl, sáhl tedy po druhé lahvi, pak po třetí a po čtvrté... S posledním lokem piva si uvědomil, že teď už nemá co pít. Chvíli nerozhodně přešlapoval u dveří a pak nesměle pootevřel na chodbu. Láhev ležela stále tam, kam prve zapadla. Pomalu k ní natáhl ruku a pak ji rozhodným gestem uchopil za hrdlo. „Když to sem dali, tak je to moje,“ zabrumlal si pod fousy a práskl dveřmi.

Temně rudý obsah láhve připomínal krev, ale chutnal tak nějak zvláštně sladkohořce. Evžen Kamzák znovu přiložil úzké dlouhé hrdlo k ústům a znovu si mocně zavdal. „Páni, to je síla,“ pomyslel si, když se s ním zhoupla podlaha, ale lákavé pití neodložil. Druhý doušek a zamotala se mu hlava, další lok a najednou měl neodbytný pocit, že v místnosti není sám. Otočil se a uviděl chlápka v blýskavých šatech. „Co... kdo... kde...?“ začal koktat Evžen, ale chlápek se jen chápavě usmál. „Jsem Duch Vánoc a přišel jsem ti pomoci.“ Evžen se odmítavě nadechl: „A proč?“

„Protože nám děláš těžkou hlavu,“ rázně odpověděl chlapík a velitelsky ukázal prstem ke křeslu. Zkoprnělý Evžen se nezmohl na slůvko odporu a po kratší přednášce podivné návštěvy už jen celý zfanfrnělý telefonoval, balil balíčky a klepal na dveře... Ten údiv a překvapení Jolany, kolegů, sousedů i kumpánů z hospůdky stál tedy za všechny peníze! Někteří se z toho šoku nezmohli ani na pořádné poděkování, ale Evženovi to vůbec nevadilo – cítil totiž uvnitř něco, co už dlouhé roky ne. Takové zvláštní a velice příjemné teplo, které se rozlévalo do celého těla a činilo jeho duši lehounkou a čistou... Když si pak doma u svátečně prostřeného stolu s uspokojením naléval z baňaté zelené lahve to zvláštní rudé pití, padl mu pohled na pestrou vinětu. Stálo na ní zeleným ozdobným písmem: Duch Vánoc...

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488137

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz