Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Tuto sobotu 29. dubna oslaví své neuvěřitelné 90. narozeniny legendární ikona americke country music Willie Nelson. Zpěvák, skladatel, básník, aktivista, herec, psanec, umělec, který jako málokdo jiný trvale ovlivňoval country hudbu téměř sedm desetiletí, od dob Nashville Sound přes hnutí Outlaw až po současnost. Během svého pohnutého života složil přes dvaapůl tisíce písní, které můžeme slyšet na více než třech stovkách alb.

Oslavy jsou plánované na tento víkend v podobě dvojitého megakoncertu 29. a 30. dubna pod názvem Long Story Short: Willie Nelson 90 v slavném Holywood Bowl v Los Angeles. Vystoupí na nich více než 30 hostů včetně Neila Younga, Norah Jonesové, Mirandy Lambertové, Toma Jonese, Sheryl Crowové a umělce, který sdílí Nelsonovu pověst jednoho z nejslavnějších huličů na světě: Snoop Dog. Přesto, když se ho samotného zeptáme na jeho velkou párty, jen pokrčí rameny a řekne: "To byl spíš nápad jiných lidí než můj. Trochu se to vymklo z rukou. Nevím, kolik lidí v tuhle chvíli přijde. Jen doufám, že si se všemi něco zazpívám."

Po pandemických výlukách v USA, které začaly v březnu 2020, Nelson živě přenášel sérii benefičních koncertů. Na prvních dvou se vybralo 700 000 dolarů pro lidi, kteří utrpěli finanční ztrátu v důsledku dopadů na americkou ekonomiku. Třetí, který se konal 20. dubna 2020, byla varietní show s názvem Come and Toke It. Část obsahu se týkala konopí a část výtěžku bude použita na podporu projektu The Last Prisoner Project, programu restorativní justice, týkajícího se osob odsouzených za trestné činy související s konopím. V témže roce Nelsona oslovila ke spolupráci Karen O ze skupiny The Yeah Yeah Yeahs. Vybrali si cover verzi písně Under Pressure od Davida Bowieho a skupiny Queen.

Willie Nelson má jednoduché motto, které vypovídá o jeho současném životě. "Každý den musíš něco udělat, abys zaplatil za den," řekl. "Musíte běhat, chodit, plavat, zpívat; cokoli, co je pro vás důležité, musíte dělat a pak uvidíte, jak dlouho to vydržíte dělat."

Nelson tuto filozofii v poslední době překonává. V současné době nemá jen jednu věc, která mu dává smysl, má jich zdánlivě sto. V měsících, které předcházely jeho devadesátinám, získal další dvě ceny Grammy. Celkový počet zvýšil na dvanáct, včetně jedné za píseň s drzým názvem "Live Forever". Dokončil také nahrávání alba, díky němuž se jeho katalog studiové tvorby rozroste na neuvěřitelných 100 titulů, z nichž 14 vytvořil jen v posledním desetiletí. Dozvěděl se také, že byl nominován na uvedení do Rock and rollové síně slávy na slavnostním ceremoniálu, který se bude konat koncem tohoto roku v New Yorku. A naplnil jeden ze svých nejslavnějších písňových titulů "On the Road Again", když zahájil nové turné, které ho provede celým létem a jehož program je tak nabitý, že by se z něj mohl vymotat někdo o polovinu mladší.

Nelsonova dychtivost zůstat zuřivě angažovaný má fyzickou i psychickou odměnu. "Vaše plíce jsou největší sval, který máte," řekl, "takže je pro mě zdravé zpívat." Navíc, jak řekl, "když nepracuji, tak se opravdu nudím".

Aby to zmírnil, vystřihl Willie v posledním roce dvě alba, z nichž jedno je věnováno bluegrassové hudbě a vyjde v průběhu letoššního roku. Druhé, vydané minulý měsíc, je poctou dílu jednoho z mála umělců, kterého lze považovat za stejně zkušeného a plodného písničkáře jako Nelsona - zesnulé countryové legendy Harlana Howarda. "Jeho písně jsou standardy," řekl Nelson. "Něco jako 'Busted' (kterou nahrály hvězdy od Johnnyho Cashe po Raye Charlese) - tu slyšel každý na světě."

Oba skladatelé byli také blízkými přáteli. "Když Harlen [v roce 2002] zemřel, jeho rodina mi poslala jeho popel," řekl Nelson. "Měl jsem ho uložený na místě, kde jsem si myslel, že je v bezpečí. Ale pak přišla bouřka a všechno rozfoukala," řekl Nelson s rošťáckým smíchem.

 

 (pokračování)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521328

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz