Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

V 21. čísle týdeníku Mladý svět v roce 1962 vyšla v rubrice Dopisy čtenářů básnička jistého Jaromíra Nohavici z Ostravy, nazvaná Věci kolem nás. V archívech ji objevil dlouholetý redaktor tohoto časopisu Honza Dobiáš, který v té době v Mladém světě ještě ani nepracoval - jako redaktor deníku Československý sport si odbýval základní vojenskou službu. Po jejím skončení mu nové místo nabídl jeho dosavadní redakční kolega Jiří Černý, který mezitím přešel do Mladého světa. Ano - významný hudební kritik Jiří Černý byl původním povoláním sportovní novinář. Honza Dobiáš, v 80. letech šéfredaktor měsíčníku Melodie, také. Není to svědectví o univerzálnosti sportu, spíš svědectví o talentu a hledání životní cesty.

Mimochodem - Jirka Černý byl několikanásobný Železný muž, Honza Dobiáš se prosportoval životem až k poctě, že směl tykat prezidentovi - s Václavem Klausem hrávali basketbal.

Na básničce, kterou přinášíme, je pozoruhodná jiná věc: tento třeskutě dospělý  text napsalo dítě. Jaromír Nohavica se narodil v červnu 1953 v Ostravě, báseň vyšla v květnu 1962 - to Jarkovi nebylo ještě ani devět let. Na druhé straně - Jarek napsal první písničku, tedy hudbu i text, v osmi letech. A zde je ta báseň zázračného dítěte z Ostravy, které svůj talent věru nepromarnilo. 

Věci kolem nás

Zavírám okno. Ale skulinami

vniká tu zima. Komín nemá tah.

Chléb nedopečen. Nedobrý je, slaný.

A víno kyselou chuť po trnkách.

 

Sklenáři, nepevný tvůj klih.

Kominík rychle odbyl svoji práci.

Moc brzy pekař chleba z pece zdvih.

Vinaři, málo vína lisoval jsi.

 

Dívka mi asi brzy uteče.

Hosté se nad sklenicí šklebí.

A já mám chuť

zakončit tuto báseň bez pointy,

ať nad ní kroutí hlavou

všichni ti, co zapomněli

pro koho okna sklili,

chléb pekli

a lisovali víno.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521351

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz