Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Miki Ryvola

Miki Ryvola je od letošního června zapsán v povědomí jihočeské kulturní veřejnosti coby předchůdce i následovník Cimrmanův, jenž (na čas poněkud odsunuv své hudební, literární, stavitelské a jiné činnosti) proslul nyní zejména výrobou keramického ptactva. Umělcův věhlas na poli výtvarném  způsobila ptákovina, která nese zřetelný rukopis mírně škodolibého, ale přece jen spíš dobromyslného humoru nezmarského.

 Všechno vlastně začalo při silvestrovské oslavě v ryvolovské oáze Fort Hazard, kde v oparu novoročního rána vymámil Pavel Jim Drengubák z Mikiho příslib, že u příležitosti červnového společného koncertu v českobudějovické Koncertní síni bude možno v přilehlé galerii uzřít i Mikiho keramická díla. A zatímco keramik s rozbřeskem na úmluvu zapomněl (dle Drengubákovy verze), Jim začal systematicky uvádět umělcovo jméno i termín výstavy ve všeobecnou známost, takže ona zpráva nakonec dolehla i na Hazard. Když si to pak spolu vyjasnili a Miki už ani nebrblal, zabral se do práce a činil se ve dne i v noci, aby pak do výstavní síně Zlatý kříž přivezl padesátku exponátů. Více než třetina se prodala záhy po vernisáži. Jak by ne, když – odhlédnuto od nesporné kvality autorských artefaktů - byla vernisáž výstavy Ptáci Mikiho Ryvoly (Vogeln von Miki Ryvola) tak působivá!

Do atria koncertní síně přišla za umělcem dobrá stovka příznivců a přátel, což Miki ohodnotil radostným konstatováním, že ve stejném kruhu lidí by rád uspořádal i svůj pohřeb. Akci zahájil omotýlkovaný Jim a uvedl vystoupení kvartetu Jihočeské komorní filharmonie, jehož členové ve fracích a společenských šatech důstojně rozezněli své nástroje a přednesli jednu z Mistrových nejslavnějších skladeb. Bedna od Whisky se ve vážnohudební úpravě stávala tu menuetem, tu čardášem – a protože hudebníci při svém smyslu pro humor ani na tu chvilku neopomněli serióznost a procítěnost projevu, brzy vytušili ptákovinu i ti nejméně zasvěcení diváci, jež na vernisáž zavedla  fundovaná anonce v místním tisku. Miki byl dojat. Když své pohnuti později chlapsky setřásl, sdělil mi: „To víš, když je silný motiv, jde všechno…“

Po velkolepé hudební produkci následovaly oslavné projevy, což byla další nezmarská odpověď na Mikiho pověstnou zálibu v oficialitách. Nejprve zahovořil ředitel VÚP dr. Pavel Zajíc, CSc., který připomněl řadu důkazů umělcovy cimrmanovské všestrannosti, mezi nimi např. sborník Pisoár a v něm zejména povídku Jak lépe jísti krysu, dále elektrifikaci drůbežárny, trkač na Zdíkovském potoce, neopomněl ani autorův návrh na zřízení ministerstva nitra atd. „Mistrův pták jakoby se chystal rozevřít svá křídla vstříc prosluněným zítřkům a jeho myš se už chystá vklouznout do tmavé dírky provoněné teplem a vůní domácí pohody. A kočky? Vážení přátelé, v keramickém světě Mistrově není koček“, uzavřel dr. Zajíc charakteristiku autorovy živočišné říše.

Druhým z projevů na vernisáži byl příspěvek redaktora AJVU prof. doc. Jaroslava Křížka, jímž byl Mirko Ryvola navždy vklíněn do zlatého fondu českého výtvarného umění.

Po přípitku, sponzorovaném Pneuservisem Hošťálek, se mi autor vyznal ze svého vztahu k ptákům: “Mám je rád, protože si jako jediní tvorové dovolují dělat spoustu naprosto bezúčelných, ale přitom krásných pohybů, což vnímám jako povznášející skutečnost…“

Poté, vyrušen nadšenými kunsthistoriky, uvedl, že největší kumšt byl udělat ptáka na bradlech, neboť se při jeho vypalování projevila řada velmi záludných pnutí. Na závěr jsem se Mistra stihla ještě zeptat na jeho vztah k vernisážím.“ No, my to na Hazardu řešíme jinak“, odpověděl s úsměvem znalce: „Otevřeme si flašku rumu a je po vernisáži…“.

Alena Binterová, Folk a country 4/1994

Foto: František Heřman

                                                                                                            

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488059

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz