Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

 

Byl obdařen tříoktávovým hlasem, schopností procítit baladické písně i odvázat se v rocku. Většinou vystupoval v černých brýlích (měl potíže s očima), a světovými hity se staly v jeho podání například písně Oh, Pretty Woman, Crying nebo Only The Lonely . V roce 1989 byl posmrtně uveden do síně slávy National Academy of Popular Music/Songwriters, americké národní akademie populární hudby.

První kapelu založil ve třinácti - to už hrál dobře na kytaru a skládal písničky. Ta kapela se jmenovala The Wink Westerners a hrál v ní ještě v devatenácti, když začal studovat na universitě. Prosadili se v lokální televizi, dostali nabídku na pravidelnou show, v které se jako host objevil začínající Johnny Cash. Asi i to přispělo k Royově rozhodnutí odejít v roce 1956 ze školy a věnovat se muzice profesionálně. Ocitl se v produkční stáji, která v té době rozjížděla kariéru několika dalších nováčků: Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash, a Elvis Presley. Netrvalo to dlouho a prosadili se všichni výše jmenovaní.

Roy Orbison absolvoval v roce 1963 evropské turné s Beatles; přesvědčil své přátele, aby naopak oni přijeli na své první (slavné) turné po USA. Ostatně s George Harrisonem se později objevil v superkapele Traveling Wilburys (ve kterých dále hráli Bob Dylan,.Jeff Lynne a Tom Petty).

 

 

Orbison byl v šedesátých letech stejně populární v Británii i v USA. V osmdesátých letech jakoby jeho kariéra pomalu vyhasínala, ale v závěru Royova života se znovu rozsvítila. To už měl za sebou cenu Grammy společně s Emmylou Harrisovou za duet That Lovin' You Feelin' Again (1981). V roce 1987 byl uveden do rock´n´rollové síně slávy.

Roy měl potíže se srdcem, zemřel v prosinci 1988 na infarkt. Bylo mu pouhých dvaapadesát let. Jeho poslední album Mystery Girl se stalo posmrtným hitem a přineslo mu poslední Grammy za nejlepší mužský zpěv v kategorii populární hudby.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575221

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz