Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Philip David Charles Collins se narodil 30. ledna 1951 v Londýně. První bubínek dostal v pěti letech, ve dvanácti už hrál na bicí v televizi. Po několika víceméně studentských kapelách zakotvil v roce 1970 ve skupině mladíčků ze Surrey, která si říkala Genesis. Budoucí legenda se po několika změnách ustálila v sestavě, kde vedle Petera Gabriela a Phila Collinse stáli Mike Rutherford, Tony Banks a Steve Hackett. Genessis se v této sestavě stala jednou z nejslavnějších britských artrockových, a později až popových skupin.

 Collins k Genesis nastoupil jako bubeník, ovšeme po odchodu Petera Gabriela se stal i hlavním zpěvákem. Souběžně s účinkováním ve skupině rozjel po čase i úspěšnou sólovou kariéru. V 80. letech získal úspěch s řadou hitů jako In The Air Tonight, Against All Odds a Two Hearts čímž, jako frontman kapely, dopomohl Genesis k dalším metám.

 

Genesis v roce 2007 (zleva): Daryl Stuermer, Mike Rutherford, Tony Banks a Phil Collins

Jako sólový zpěvák prodal více než 100 milionů kusů nahrávek, získal sedm cen Grammy a v roce 1999 obdržel Oscara za píseň You´ll Be In My Heart, kterou nazpíval a složil pro animovaný film Tarzan. Svou hvězdu má i na hollywoodském chodníku slávy.

V posledních letech vystupuje především na charitativních večerech a píše písně pro jiné.

V roce 2017 se při těžkém pádu vážně zranil a od té doby má problémy s chůzí. Nazvdory tomu plánují Genesis po třinácti letech návrat na scénu. Turné mělo být zahájeno v listopadu loňského roku, ale kvůli pandemii koronaviru byly termíny přesunuty na duben 2021. Takže uvidíme.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578075

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz