Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf

Americký zpěvák, skladatel, klavírista, kytarista a herec Neil Leslie Diamond se narodil 24. ledna 1941 v Brooklynu. Do školy chodil s Barbrou Streisandovou a zpíval s ní ve školním sboru. Hudební kariéru zahájil jako člen dua Neil and Jack, které se však, přestože vydalo několik singlů, nikdy neprosadilo. Své první album nazvané The Feel of Neil Diamond vydal v roce 1966. Z téhož roku je i jeho první dodnes slavný hit I'm a Believer, který napsal pro skupinu Monkees.

Celou řadu hitů měl především v šedesátých až osmdesátých letech. Z písní, které zpíval sám, se prosadily třeba Kentucky Woman, Cherry, Cherry, Sweet Caroline a Song Sung Blue. Mnohé z nich se dočkaly i české verze.

Neilova diskografie zahrnuje 34 studiových alb, osm živých alb, 35 výběrů live. Po celém světě prodal více než 100 milionů desek, což z něj dělá jednoho z nejprodávanějších hudebníků všech dob. V roce 1984 byl uveden do Síně slávy písničkářů a v roce 2011 do Síně slávy rokenrolu. V roce 2018 obdržel Grammy za celoživotní dílo.

Kvůli pokračující Parkinsonově chorobě se v roce 2018 rozhodl ukončit koncertní činnost. Neil Diamond se dnes se dožívá osmdesáti let.

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560432

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz