Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Zeptali se nechytří novináři Dolly Parton, co říká na vtipy o blondýnách. "Nijak se mě to netýká", odpověděla. "Jednak nejsem blbá, a pak ani nejsem blondýna".

Narodila se 19. ledna 1946 v Sevierville v americkém státě Tennessee jako čtvrtá z dvanácti dětí. První písničky začala skládat, když ještě nechodila do školy. V osmi letech se naučila hrát na kytaru, ve dvanácti letech už zpívala v televizi a ve třinácti se mihla v Grand Ole Opry. Dolly Rebecca Parton, první dáma americké country music sršící pozitivní energií, dnes slaví neuvěřitelných sedmdesát sedm let.

Přechod z dětské hvězdičky v dospělou hvězdu zvládla naprosto v pohodě a v polovině sedmdesátých let už byla opravdovou country super star.

V osmdesátých letech ji kromě country řadili i do hlavního proudu pop music. Se svou blond kšticí a sošnou postavou se stala vlastně jakousi ikonou, ideálem country zpěvačky. Díky atraktivní postavě i nepochybnému talentu po ní pochopitelně sáhli i filmaři. Počátkem 80. let úspěšně debutovala v komedii Od devíti k pěti, ke které napsala a nahrála titulní píseň, což jí vyneslo cenu Grammy a nominaci na Oscara (1980). V muzikálové komedii Nejlepší bordýlek v Texasu hrála majitelku nevěstince Monu Stanglyovou, s níž se ožení místní šerif (Burt Reynolds). V komedii Kočičí zlato udělala pěveckou hvězdu z taxikáře (S. Stallone). Zahrála si také v Ocelových magnóliích, kde vytvořila postavu šéfové salonu krásy Truvy. Mihla se i v dalších filmech, kde byla sama za sebe.

 

Dolly Parton, Lily Tomlin a Jane Fonda, hlavní protagonistky filmu Od devíti k pěti

Byla 47krát nominovaná na ceny Grammy a devět sošek si domů odnesla, na svém kontě má více jak 100 miliónů prodaných hudebních nosičů. V roce 2006 byla v Kennedyho centru oceněna za své umělecké dílo a celoživotní přínos pro americkou kulturu. Cenami ověnčená legenda, která má svou hvězdu i na hollywoodském chodníku slávy, za svou kariéru složila přes tři tisíce písní včetně hitu I Will Always Love You, který nazpívala i Whitney Houston do filmu Osobní strážce. Mimochodem - Dolly se Whitneyin skvělý výkon nakonec trochu dotkl. Dolly je hvězda, která se nepotřebuje poměřovat.

Tato možná nejslavnější country zpěvačka všech dob v nedávném rozhovoru pro Apple TV pobavila diváky svým prohlášením:: „Nepřemýšlím nad svým životem v číslech. Především nikdy nebudu stará, protože na to nemám čas. Nemohu se zastavit na tak dlouho, abych zestárla. Vsadím se, že až mi bude 95, jestli se toho dožiji, nebudu vypadat o moc jinak. Budu vždycky vypadat tak mladě, jak mi můj plastický chirurg, make-up a nasvícení dovolí. Ale myslím si, že nejvíc je to o tom, co vychází zevnitř.“

Mimochodem, jak uvádí Wikipedie, první naklonovaná ovce Dolly získala jméno podle slavné americké country zpěvačky. Skupina vědců ve skotském Roslinově institutu ji totiž stvořila z buňky mléčné žlázy a nikdo si prý nedokázal vybavit působivější prsatou ženu, než byla Dolly Partonová.

Wikipedie nebývá úplně přesná, ale rozhodně není sexistická.

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575323

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz