Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Po celou dobu své zpěvácké kariéry (snad až na počátky v dixielandu a v Semaforu) byl starší, než jeho spoluhráči. Nevypadal, ale byl. Od veterána Marko Čermáka ho dělí pět let, od greenhornských zakladatelů z osady Hejkalů Vyčítala, Šimka, Plivníka-Jedličky sedm let. O jedenáct let je starší, než dočasný souputník Tomáš Linka, dokonce o dvanáct let než jeho zpěvácký antipod u Greenhornů Michal Tučný. Nikdy na svá léta nevypadal, ten hezký a charismatický muž, jenž se líbil ženám a ony zase jemu.

Někdy před třiceti nebo čtyřiceti lety, kdo by je pořád počítal, jsem šel před koncertem pozdravit Greenhorny a v brněnských ulicích potkal mladého Roberta Křesťana. Greenhorni už o něm slyšeli, o Robertovi se vědělo už tehdy, a pak jsme stáli na konci sálu opřeni o zeď, a Robert Křesťan řečený Šlach, na pokraji úžasné kariéry, pravil spíš pro sebe – „ten Hoffmann…mráz mi leze po zádech“. On i další bluegrassoví a countryoví muzikanti vyrůstali na Greenhornech, na jejich zasvěceném výběru repertoárových pecek, o který se staral především Honza Vyčítal. Ale taky Mirek Hoffmann, uměl si najít písničku na tělo – a uměl si ji otextovat. Dokonce mám pocit, že při občasných Vyčítalových pádech do nelibosti soudruhů publikoval jeho texty pod svým jménem.

 

Nikdy to nebyla idyla, ale i ta skončila v roce 1990 – většina kapely se přejmenovává na Nové Zelenáče Mirka Hoffmanna. Bez otce zakladatele Vyčítala. Honza ten rozchod nesl těžce, dokonce snad tehdy chtěl nové album Greenhorns zavile nazvat Staří zavináči Mourka Hafana... 

Velké hity textaře a zpěváka Mirka Hoffmanna připomíná ve svém Trampském kalendáriu Petr Vokoun Náhlík: *28. 3. 1935 Mirek Hoffmann, muzikant a zpěvák, kapely White Stars (1968 - 1970), Greenhorns, Zelenáči, Noví Zelenáči, publicista – publikace Totem boha srandy, 2005; textař – písně A slunce pálí jen, Bída s nouzí, Bílá kytka, Blues hvízdavého vlaku, Boty po strýci, Co se bude dít, Den se chýlí, Dívka s vlasem medovým, Divnej smích, Hej Joe, Jackson - hudba E. Rodgers, Já a boty po strýci, Jižní vlak, Jižní vítr, Království za koně, Neváhej, Odvolejte kněze z cesty, Poslední den, Poslední hrana - hudba H. Williams, Poslední sklenka, Proklatej vůz, Šest dní na silnici, Špatný místo pro přistání - hudba J. Vrbenský, Vlak má zelenou, Vůz do Tennessee, Zlatý klíč, Žádnej vlak – hudba J. Russell, Žloutnou už trávy, Žlutá kytka - hudba G. Jones).

 

Mirek Hoffmann se s přibývajícími léty postupně stahoval ze scény. Zelenáči hrají pořád, je to zkušená a vyhraná kapela, které to slušně šlape i zpívá. Ale to charisma jejich lídra jim přece jenom chybí.

Mirek se dnes dožívá osmdesáti let. Nějaký čas jsem ho neviděl, ale vsadím se, že na ten téměř biblický věk rozhodně nevypadá.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519880

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz