Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Jaroslav Velínský alias Kapitán Kid    (Foto Máca Plíhalová)

Rozhodně není nejznámější, dokonce je známá jen docela málo – ale je to zřejmě nekrásnější písnička, kterou Kapitán Kid napsal. Žádám. Poprvé zazněla na autorské soutěži Porty v severočeských Hostomicích v roce 1971.

Znali jsme jen text, který vyšel v Portýru, a melodii, kterou jsme si nesli v uších. Na chodbičce rychlíku z Prahy do Brna jsme ji s Wabi Daňkem na jednu kytaru, kterou jsme si předávali, podložili akordy. Našli jsme jich víc, než Kid používal, ale tak to s jeho písničkami bylo vždycky – národ si je upravil. Wabi tu písničku v soukromí hraje dodnes, ale přizpůsobil ji svému dnešnímu naturelu – je rozvolněnější, folkovější.

Žádám má básnivý text geniálně podložený swingovou harmonií. Swing vůbec v Kidově (nar. 1932) tvorbě latentně prosakoval, přestože se k části jeho písniček (mollové, šansonové) moc nehodil. Zatímco trampský národ nyl u ohýnků nad novou Kidovou romantickou písní, vystoupil autor při nejbližší příležitosti na pódium s rachotícím čtyřstrunným banjem a swingovou barůvkou za zády, a romantiku zahnal na útěk.

Když mě Kid před časem přemluvil ba ukecal, abych s ním zase (po čtyřiceti letech) dělal v Ústí Portýra, pouštěl nám v redakci Žádám z disku, a já mu k ní hrál sólo na Kidovu kytaru. Měl ji nachystanou na večerní koncert s Jiřím Suchým.

Slíbili si tehdy, že se znovu sejdou za deset let. Kidovi se to už v tomto životě nepodaří, zemřel před svými 80. narozeninami. Osmnáctého prosince by měl spisovatel a muzikant Jaroslav Velínský alias Kapitán Kid osmdesát dva let.

 

Žádám

Žádám abych směl mít v oknech svýho domu

namísto mříží rezavejch jen stín a větve stromů

a déšť ve dveřích a místo stropu nebe

a slyšet hromů hlas namísto zvonů kostelních

 

Žádám pro svůj klid jen obyčejnou trávu

kterou se nevyplatí sít a která chladí hlavu

a síť volnejch cest a vesla ke svý lodi

a kamarády mít, co všechny kytky nechaj kvést.

 

Žádám pokud smím ty kteří všechno smějí

aby mě pokud zabloudím nechali jít kam větry vějí

bez stínů slavobrán a bez zbytečnejch řečí

nebejt při tom sám a víc už nežádám.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564403

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz