Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

 

Jednu z nejrozsáhlejších akcí na počest slavného kroměřížského rodáka, básníka a písničkáře Karla Kryla připravuje Dům kultury v Kroměříži. Hned dvojí výročí – 70 let od narození a 20 let od předčasného úmrtí -připomene ve dnech 23. až 25 dubna série ojedinělých kulturních programů, sdružených pod hlavičku tradičního mezinárodního mezinárodního festivalu zpívajících básníků STOPTIME.

Letošní čtvrtý ročník bude monotematicky zaměřen na Karla Kryla a bude mít mimořádně dvě části – Krylogie I. v dubnu a Krylogie II. v srpnu. Součástí festivalu byla i unikátní putovní výstava ŽIVOT KARLA KRYLA a její speciální jednodenní instalace (8. Dubna) v pražské pasáži Lucerna. Oficiální zahájení a vernisáž výstavy s hosty proběhne ve čtvrtek 24. dubna ve foyer Domu kultury v Kroměříži v rámci první části festivalu STOPTIME. Výstava bude pak k dispozici do 29. května.

 

KRYLOGIE I. - filmový, divadelní, výtvarný, symfonický Kryl

První část festivalu zahájí ve středu 23. dubna 19.00 v přednáškovém sále Muzea Kroměřížska projekce ojedinělého dokumentu Karel Kryl: Kdo jsem z roku 1993 slovenského režiséra Dušana Rapoše. Režisér, známý například filmem Fontána pre Zuzanu, osobně uvede film a po jeho skončení bude besedovat s diváky. Citlivě komponovaný autorský recitál Karla Kryla v tiché krajině spojuje jeho role básníka, písničkáře i svědka dob, jimiž procházel. Mimořádná projekce filmu bude navazovat na atraktivní vernisáž obrazů Vladimíra Franze v Muzeu Kroměřížska (od 17:00)

O den později, ve čtvrtek 24. dubna proběhne v prostorách foyer Domu kultury poslechový pořad hudebního publicisty Jiřího Černého Karel Kryl bez mýtů a legend. Pokud má někdo o Karlu Krylovi skutečně fundovaně mluvit, pak je to právě tento novinář, který v roce 1968 v tehdy populární rozhlasové hitparádě Houpačka nechal zaznít píseň Bratříčku, zavírej vrátka a posléze sestavil i jeho první LP. Na tuto poslechovku pak naváže vernisáž výstavy PŘÍBĚH KARLA KRYLA. Na jednadvaceti panelech se v několika kapitolách představí život Karla Kryla, a to především graficky. Koncept výstavy a její obsah připravil největší znalec a propagátor jeho tvorby Vojtěch Klimt. Názvy jednotlivých panelů jsou totožné s názvy kapitol knihy novináře a spisovatele Miloše Čermáka Půlkacíř. Výstava potrvá v Domě kultury až 29. května.

Hned po vernisáži je přichystán hlavní večerní program, koncert Symfonická Salome. Hudební projekt uskupení ARPEGGIO společně s filharmonií Konzervatoře Praha a speciálním hostem Hanou Ulrychovou (právě pro ní napsal Kryl kdysi píseň Nevidomá dívka, kterou zpívala se svou tehdejší skupinou The Bluesmen) a nabídne písně Karla Kryla v neobvyklé symfonické podobě.

První část letošního festivalu Stoptime: Krylogie I. zakončí velmi zdařilé představení Švandova divadla Země lhostejnost v režii Dodo Gombára. Inscenace představí písničkáře Karla Kryla jako kacíře i proroka a přiblíží divákovi konec disentu v Čechách i rychlé vystřízlivění z polistopadové euforie. Autory inspirovaly především Krylovy eseje z let 1990 – 1993, které vyšly knižně. Hra využívá i citací z Krylových básní, písňových textů a představí i jeho dosud nevydané eseje a úvahy. Tvůrcům je z rodinného archivu poskytla umělcova manželka Marlen Krylová a z jeviště zaznívají veřejně úplně poprvé.

 

 

 KRYLOGIE II. - vzpomínka na legendární koncert ve WROCLAWI (1989)

 Srpnové pokračování festivalu STOPTIME 2014 nabídne unikátní koncert WROCLAW 1989 jako připomínku koncertu ve Wroclawi na začátku listopadu 1989, který byl historicky prvním společným vystoupením Karla Kryla a dalších českých písničkářů na půdě tehdejší Polské lidové republiky. Koncert je – společně se svatořečením Anežky České – dnes považován za předzvěst listopadových revolučních událostí a pádu komunismu v ČR. Koncert v kroměřížském klubu Starý pivovar, na kterém v sobotu 2. srpna vystoupí především někteří z tehdejších přímých účastníků – Jarek Nohavica, Pavel Dobeš, Petr Rimský, Vlasta Třešňák, i ti, kteří se do Polska nakonec dostat nemohli – např. Vladimír Merta. Na festival dorazí i zástupci mladší generace (Raven, Missa) a také bratr Karla Kryla Jan. Karel Kryl se nakonec objeví symbolicky v závěrečné projekci záznamu jeho tehdejšího vystoupení. Koncert bude uvádět Krylův přítel a velký propagátor (nejen) zpívané poezie Mirek Kovářík společně s tehdejšími polskými organizátory wroclavského koncertu. Koncert symbolicky proběhne na nádvoří Starého pivovaru, na kterém bude již otevřeno nové Muzeum Karla Kryla. Součástí koncertu bude i výstava Oty Nepilého Krylova Wroclaw 1989.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9574610

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz