Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf

Režisérka Věra Chytilová zemřela a je asi nemožné aspoň naznačit, co to znamenalo pro ty z nás, co jsme od začátku sledovali její hádky, zápasy s kdekým včetně oddělení kultury Ústředního výboru KSČ (jako štít si tam vzala dvě malé děti), výbuchy energie a především hotové filmy. Snad se ale do mnohých vzpomínek vejde i jedna má malá, kratičká. Vyprávěl jsem ji v rozhlasovém Klubu osamělých srdcí Seržanta Pepře.

Další celovečerní filmy režisérky Věry Chytilové už byly většinou populární, ale ten první ne. Jmenoval se O něčem jiném a jednou z jeho hlavních postav byla gymnastka Eva Bosáková. Mně se líbil i proto, že Chytilová v něm už v roce 1963 zpochybnila vrcholový sport. Promítal se ve velice odborné společnosti v pražském Filmovém klubu. Následovala bouřlivá diskuse. Nesměle a zmateně jsem v ní odporoval těm, co film setřeli. Rozezlený herec Miroslav Macháček už to nemohl vydržet, zasyčel, vysmál se mi, zvedl se, vrhnul se ke dveřím a za ním zástup jeho obdivovatelů v čele s mou krásnou kamarádkou Martou Kadlečíkovou a mým někdejším spolužákem, režisérem Janem Němcem. Zůstal jsem jak opařený. Cítil jsem, že intelektuálně jsem to projel na celé čáře, ale že kdybych tehdy mlčel, lhal bych sám sobě. 

 

 

Foto: Michal Krumphanzl, zdroj České noviny

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560155

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz