Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Na snímku zprava Jitka Šuranská, Jiří Smrž a Michal Jupp Konečný

Držitelem sošky za folk a country se stal Jiří Smrž

Akademie populární hudby uděluje svá ocenění od roku 1991, názvem Anděl se honosí od roku 1997, kdy zlaté sošky andělů se šalmají pro tuto příležitost vytvořil sochař Jaroslav Róna. Palác Akropolis se tedy anděly, přesněji Anděly, v páteční večer 14. března 2014 jenom hemžil. Předávání cen v kategoriích takzvaných menšinových žánrů přijeli do Prahy shlédnout nejen muzikanti, ale také jejich přátelé, producenti, novináři a mnozí další, natočené televizní záběry by se měly vysílat v TV Art někdy v dubnu.

V půl osmé vše zahájili hudební publicista Jaroslav Špulák a ředitel Společnosti Lewron music center s.r.o. (držitele licence ke slavnostnímu udílení výročních cen), Mgr. Lešek Wronka.

Poté dostal prostor pro tři písničky první hudební host večera, mladý pražský písničkář Jakub Ondra se svou kapelou.


 

 Jakub Ondra band svou produkcí zpříjemnil divákům úvodní čekání

První Anděl našel majitele v kategorii Hip-hop. Stal se jím pražský rapper a DJ Vladimír Brož, známý pod jménem Vladimir 518, se svým albem Idiot. K dalším nominovaným patřili James Cole za desku Moby Dick a Prago Union za album Vážná hudba.


 

Vladimir 518 přebírá ocenění z rukou Jany Kománkové, šéfredaktorky webu www.protišedi.cz a DJ Radia 1.

Jednou z kategorií, kde se místo obvyklých tří nominací vyskytly čtyři, byla Ska & reggae.
Fusion Eichler Trio s albem Wanderer, Semtam ft. Mannex s Optimist by Choice ani Uraggan Andrew & Reggae Orthodox s deskou II se nakonec z výhry neradovali, zvítězili
pražští Ting s albem Man vs Wild.

 

 

DJ Kaya (na snímku zcela vpravo) předával cenu kapele Ting.

Královnou Jazz & blues se stala Beata Hlavenková za své album Theodoros, na kterém znějí nežné klavírní skladby pro každý z měsíců v roce. Nechala za sebou kolegy Ondřeje Pivce s deskou The Green Card Album aTiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio s Apokalypsis. Úspěšná absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a University of Massachusetts v USA často spolupracuje například s Lenkou Dusilovou, Justinem lavashem, Ivou Bittovou a mnoha dalšími.

 

 

Pianistka, skladatelka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková

Vždy po předání tří cen následovala pauza vyplněná hudební produkcí. Pražští Doctor Victor svými třemi skladbami nenechali nikoho na pochybách, že jejich živlem je tvrdý rock. Pro některé z diváků asi bylo decibelů příliš, ale jistě se našli i takoví, kteří si hlasitý zvuk užili.

 

 

Doctor Victor rockovým nářezem zaplnili celý sál

elektronické hudbě s napětím čekaly na výsledek hlasování následující kapely: Subject Lost za album Made of Numbers, Vanessa za Antidotum aVložte kočku za Seat. Vítězstvíopět patřilo pražské kapele. Vložte kočku ale shodou okolností ten den koncertovali na Slovensku, proto cenu přebírali jejich kolegové ze spřátelené kapely Ufajr, se kterou si sdílejí pianistu Tomáše Kubína.

 

 

Ufajr přebírají cenu za své kamarády z nepřítomné kapely Vložte kočku

Teď si dovolím zmínit najednou dvě kategorie. V Hard & heavy měli nominaceHeiden za album A kdybys už nebyla, vymyslím si tě, Inferno  za Omniabsence Filled By His Greatness a Insania za Zapal dům poraž strom...

Punk & hard core dokonce nabízel nominace čtyři. Opět Insania za Zapal dům poraž strom..., Madebythefire za album Budet, Mass Genocide Process za Poetry Of The Damned a Or za desku LP. Jak již zřejmě tušíte, obě sošky si odnesla brněnská Insania.

 

 

Kapela Insania hraje hard core a crossover, proto také oslovuje posluchače i odborníky více žánrů.

Následující kategorie nabízela podobnou specialitu: Vítězka Jitka Šuranská s albem Nězachoď slunečko byla zároveň nominována také v kategorii Folk a Country. Cenu předával loňský vítěz Tomáš Kočko. K dalším čekatelům na sošku od akademiků za World music patřili ještě Docuku za desku Kdybych já věděl... a Marta Töpferová & Tomáš Liška za Milokraj.

 

 Jitka Šuranská si na pódium přizvala i vydavatele Indies Happy Trails Records Jaromíra Kratochvíla, u kterého vítězné album vyšlo.

Poslední hudební vsuvka mě mile překvapila. Šansonové uskupení 6 na chodníku hrálo příjemné melodické písničky s krásnými texty. Že jsem je dosud neobjevila, připisuji jejich bydlišti – Náchodu, a běžnému hraní v místech, kde se obvykle nepohybuji. Šestice muzikantů prohlašuje, že mají vlastně sedm členů, jelikož i zvukař k nim neodmyslitelně patří.

 

 

 Lucie Peterková a Milan Poutník ze skupiny 6 na chodníku

Alternativní scéna se pyšnila následujícími nominacemi: Houpací koně za album Everest
Kittchen za desku Radio a Nylon Jail za My Hearts Soars Like A Hawk. Zvítězil svérázný muzikant Kittchen z Doks, který sám sebe řadí do kategorie industrial folk. Věren svému jménu často ve skladbách využívá kuchyňské náčiní.

 

 

Kittchen má nejen svéráznou hudbu, ale také oděv a maskování.

Na závěr mi zbyla má nejoblíbenější kategorie (a také byla vyhlašována téměř jako poslední, následovala už pouze dříve zmíněná Punk & hard core).

Folk & country nabízela tři opravdu silná alba. Kromě již jmenované Jitky Šuranské se v nominacích octli Ivo Cicvárek s albemVelký svět a Jiří Smrž za desku Kořeny.
K mé velké radosti zvítězil Jiří Smrž, i když i ostatním bych, samozřejmě, cenu přála také.

 

 

Cenu Jiřímu Smržovi (vpravo) předává Michal Jupp Konečný, dlouholetý vydavatel časopisu Folk (dříve Folk a Country) - dnes už pouze v internetové podobě a také pořadatel už zaniklé Zahrady a naštěstí ještě živé Folkové růže.

 

 

 Jiří Smrž poděkoval na pódiu PhDr. Lubomíru Houdkovi (vpravo), řediteli nakladatelství Galén, které Kořeny vydalo.

 

 

 Dvojnásobný držitel Anděla Jiří Smrž (prvního obdržel za album Poslední láska).

Poslední tóny slavnostních fanfár dozněly několik minut po deváté, následovalo ještě neoficiální focení čerstvých držitelů ocenění před pozadím s Anděly a v různých skupinkách, povídání, loučení, někteří jistě navštívili i okolní občerstvovny, kde mohli slavit do noci.

 

Foto Lucia Nováková - Lucy

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521413

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz