Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Nepoznali byste, že ten silák není Franta Kocourek. On má totiž vtělení, které se jmenuje Franta Šebela. Spolupracují s ním Kocourkovi původní asistenti - zprava Mirek Krejčí, vlevo Franta Kocman

Filmový festival pracujících 1989, vybrané filmy kolující v kopiích republikou, letní kino na brněnském Stadionu. Silák Franta Kocourek má před pracujícími vystoupení; rovnou odtud odjíždějí na malé turné po vídeňských nočních podnicích. Za ním a asistenty leží připravené železné profily, ale mají jich málo, spotřeba je značná a ta pokroucená železa, tyče a prý i traverzy se už nikdy nedají narovnat. Nedokáže to nikdo, ani sám Franta Kocourek, a to je přece Král železa.

Při ohýbání železné tyče zašpásuje asistent Franta Kocman a silákovi podává pantomimicky tyč, která není. Kocourek okamžitě zabere, připraví se k výkonu, imaginární tyč si položí na šíji – a před zkoprnělými pracujícími ji ohnou. Pak tu tyč, která není, asistenti opatrně odeberou a uloží k již pokrouceným hutním výrobkům.

Franta Kocourek byl velký mystifikátor. Od tohoto vystoupení na brněnském Stadionu mu zbývaly necelé dva roky života. Nikdo to netušil, nikdo by to zdravím kypícímu svalnatci neuvěřil. Bohužel to tentokrát sranda nebyla. Zemřel na rodinném výletě s přáteli 7. července 1991. Asi to byla krásná smrt, uprostřed rodiny a přátel.

Jeho tehdejší asistent a dnes úspěšný podnikatel František Kocman už léta připravuje vzpomínkové večery na Frantu Kocourka. Ten letošní, blízko data Kocourkova narození, byl znovu v legendárním klubu na Šelepově ulici v Brně. Už loni jsme se s Janou ohlíželi ke dveřím, jestli Franta nepřijde. Nepřišel loni, nepřišel ani letos. Ale jednou se to stane, vsaďte se. Možná proto dělá František Kocman ta setkání. Asi tomu taky věří a chce u toho být.

 

Večer tradičně zahájila řecká skupina Prometheus, která Frantu Kocourka provázela po celou dobu jeho silácké kariéry.

 

Zleva moderátor večera Jindřich Eliáš a textař František Jemelka, který přečetl povídku Atletické trojutkání z občasníku Sexuška, kterou napsal a Jemelkovi před 40 lety poslal z Innsbucku Franta Kocoutek.

 

František Kocman a Miroslav Donutil - spolupořadatelé dřívějších tradičních Večerů Franty Kocourka v brněnských Řečkovicích.

 

Losování tomboly - zleva Železný Zekon, František Kocman a dcera Franty Kocourka Lenka Kocourková. Celá máma.

 

Luboš Javůrek se skupinou Bokomara

 

Rocker Pavel Váně, Miloš Bernátek a Franta Kocman. Miloš je tvůrcem legendy klubu Šelepova No 1, ve kterém od 60. let minulého století vystupovaly tuzemské i zahraniční hvězdy hudebního nebe. Nedávno jsme jeli čirou náhodou kolem v televizním přenosáku, a režisér Václav Křístek zvolal - Šelepka, tady jsme točili seriál Bigbít!

 

Froso Tarasidu a Omiros Mavrojenidis. Froso je úžasná zpěvačka, někteří ji kvalitou řadí po bok Věry Špinarové nebo Hanky Ulrychové. Jenže mimo Brno se o tom moc neví. A i to dnešní Brno je jiné, než si ho pamatoval Franta Kocourek

 

 

 Foto Jaroslav Rác

     

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572551

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz