Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

K narozeninám Hany Hegerové vydává Supraphon album nazvané Zlatá kolekce 1957 – 2010, obsahující na třech discích celkem 67 nahrávek. Ty jsou rozděleny tématicky, takže disk prvý, nesoucí název Srdcovky, obsahuje výběr toho nejlepšího, co paní Hegerová natočila. Jsou tam písně Jiřího Šlitra a Pavla Kopty Dnes naposled a Černá Jessie, ze semaforského působení nemůže chybět Barová lavice, z převzatého repertoáru česky otextovaného Pavlem Koptou tu je například Maestro Tango, Lásko prokletá a Milord, je tu samozřejmě i Hapkova a Horáčkova Levandulová a poslední album Mlýnské kolo v srdci mém zastupuje píseň titulní a slovensky zpívaný hit Léo Ferého Ten zlodej čas.

Tvorbu obecně méně známou přináší disk druhý, jednoznačně nazvaný Cizojazyčné písně. Tam najdeme zahraniční písně v originální podobě (Mon Dieu, Ein Pferd klagt an od Hanse Eislera a Bertolta Brechta, nebo Oh, Daddy!) i písně české, jejichž texty byly přeloženy do němčiny, například Der böse Sonntag. Jsou tu i čtyři písně židovské, mezi nimi také Meine jiddische Mamme a velmi populární Tum Balalayka. Závěr disku tvoří pět lidových písniček - dvě cikánské a tři slovenské, kde nechybí ani A já taká čarná.

Skutečně pestrý výběr nabízí disk závěrečný, Filmové, televizní a raritní písně. Z televizní Dobře placené procházky tu je Haleluja, zatímco Blues o stabilitě zaznělo v roce 1966 při setkání pánů Wericha, Horníčka, Šlitra a Suchého v Lucerně. Je tu i několik staropražských písniček (Anežka Bémová), Banální příběh od Jana Buriana a Pane, navštivte můj stánek od jeho otce. Mezi písničkami z televizních pořadů zaujme Clivota Jaro Filipa a Milana Lasici, stejně jako Běh života Jiřího Bulise a Arnošta Goldflama nebo Levandulová zpívaná společně s Václavem Neckářem. Celé album uzavírá nahrávka opravdu raritní, nazpívaná v roce 2008 společně s rapery pro film Česká RAPublika pod názvem Kde domov můj.

Výběr písní pro album provedla Hana Hegerová společně s Tomášem Padevětem, jehož obsáhlé průvodní slovo najdeme v bookletu. Tam jsou také faksimile novinových článků a dalších tiskovin a hlavně spousta fotografií, na nichž jsou vedle zpěvačky zachyceny i takové osobnosti, jako Pavel Kopta, Rudolf Hrušínský, Miroslav Horníček a Bohumil Hrabal.

Toto výběrové album je krásným dárkem nejen pro paní Hegerovou, ale i pro její širokou posluchačskou a diváckou obec, protože vedle nahrávek všeobecné známých nabízí i skutečné poklady dosud skryté v rozhlasových a televizních archivech.

 

 

 

           

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578051

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz