Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Před 115 lety, 26. září 1898, se narodil americký hudební skladatel George Gershwin (vlastním jménem Jacob Gershowitz ). Jeho skladby pro klavír a jazzový orchestr se staly nesmrtelnými a písně, ke kterým mu psal texty jeho starší bratr Ira, patřily k nejslavnějším hitům hvězd jako Ella Fitzgeraldová, Frank Sinatra, Billie Holidayová nebo Miles Davis.

První velký úspěch mu přinesla skladba Swanee do muzikálu Ala Jolsona Sinbad. V roce 1919 zkomponoval hudbu pro vlastní muzikál La, La Lucille. První vrcholnou jazzovou skladbu - Rapsodii v modrém (Rhapsody in Blue) pro sólový klavír a jazzový orchestr zkomponoval v roce 1924.

Následovaly muzikály napsané s bratrem Irou - Lady Be Good, Tip-Toes, Oh, Kay, Strike Up the Band, Funny Face, Girl Crazy, Of Thee I Sing. V roce 1928 zkomponoval další vynikající skladbu pro klavír a jazzový orchestr - Američan v Paříži ( An American in Paris) .

V roce 1930 přesídlil z New Yorku do Hollywoodu, kde začal komponovat i hudbu filmovou. A slavil úspěch za úspěchem. V závěru života ale zažil zklamání, když Američané vypískali jeho novou jazzovou operu Porgy and Bess. Až po jeho smrti (zemřel 11. 7. 1937 po nezdařené operaci mozku), na ni dozrála doba. Evergreenem se stala především ukolébavka Summertime.

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578916

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz