Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto


Ivan Lendl sestavoval sbírku Muchových plakátů celých třicet let.

Výstava plakátů Alfonse Muchy skončila obrovským úspěchem – lidé si udělali čas na krásu!

Přesně po pěti měsících skončila v úterý 10. září unikátní výstava 116 plakátů Alfonse Muchy ze soukromé sbírky Ivana Lendla. Do Obecního domu zavítalo rekordních 185 677 návštěvníků – to z expozice činí nejnavštěvovanjší výstavu výtvarného umění v české historii.

Loučení s výstavou bylo jaksepatří slavnostní – za účasti Tomáše Hudečka, primátora Hlavního města Prahy, který nad sbírkou převzal záštitu, Richarda Fuxy, producenta výstavy a předsedy správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, kurátora výstavy Karla Srpa a celého realizačního týmu.

Expozici plakátů Alfonse Muchy ze sbírky Ivana Lendla musíme považovat za veleúspěšnou. Navštívilo ji více než 180 000 zájemců, a to je fantastický počet, který jsme nečekali. Lidé si však dokázali udělat čas na krásu,” pochvaluje si Richard Fuxa, předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který sbírku v Praze představil.

 

Richard Fuxa s Lucií Bílou

Kurátor výstavy Karel Srp zmínil důležitý dopad úspěšné výstavy, která pomohla široké veřejnosti opět najít cestu k dílu Alfonse Muchy. „Ukázalo se, že spojení reklamy a výtvarného umění má smysl a že nesmírně pomohlo propagaci této expozice, která má vynikající umělecké kvality. Po roce 1989 to bylo u nás už Muchova čtvrtá výstava – a stala se jasně nejúspěšnější. Návštěvníky táhl obsah Muchova díla, jehož hlavním prvkem je platonická krása. Autor totiž nemaloval jen podle reality, ale vždy si svůj předobraz vysnil a zidealizoval. Muchův duch stále žije a komunikuje s námi,“ připomněl Karel Srp.

Těsně před zavírací dobou dorazila do Obecního domu i zpěvačka Lucie Bílá, která se tak stala symbolicky posledním návštěvníkem této mimořádné výstavy.

„Jsem šťastná, že jsem výstavu stihla, alespoň takto na poslední chvíli. Dílo Alfonse Muchy mám moc ráda a zároveň jsem obrovskou fanynkou Ivana Lendla. Dodnes si pamatuji, jak jsem si vystřihovala a schovávala všechny články a obrázky o něm. Obdivuji ho za to, jak nádhernou sbírku dokázal dát dohromady,” zavzpomínala zpěvačka, která je sama vášnivou sběratelkou. „Já vždycky začnu sbírat všechno, od čeho mám víc jak tři kusy,” dodala s úsměvem Lucie Bílá.

 

Lucie Bílá - poslední návštěvnice výstavy.

Všech 116 plakátů čeká v těchto dnech náročná deinstalace, plakáty poté projdou pod rukama profesionálů nezbytnou úpravou, mimo jiné budou chráněny speciálním sklem proti UV záření. „Sbírku nyní převezmou profesionální restaurátoři, aby byla připravena na výstavu v dalších evropských i světových metropolích. To bylo ostatně i přání Ivana Lendla, že tuto kolekci budeme po Praze prezentovat i celosvětově,” doplnil Richard Fuxa.

Pro zájemce o upomínkové předměty z výstavy, jako jsou reprodukce plakátů, hedvábné šátky či krásná vázená publikace je stále k dispozici oficiální eshop výstavy www.mujmucha.cz, který bude i nadále v provozu.

 

Výstava Ivan Lendl : Alfons Mucha v číslech:

Termín expozice: 10. 4. – 10. 9. 2013 2013

Celková návštěvnost: 185 677 milovníků umění

Největší návštěvnost:  dne 1. května 2013 na výstavu zavítalo 2 198 hostů

 

Více informací naleznete na webových stránkách www.lendl-mucha.cz

  Foto: Nadační fond Richarda Fuxy

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576630

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz