Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Dvacet pět tisíc trampů, tuláků, zálesáků, countryových, kotlíkářských a folkových muzikantů poslouchá poezii Hraběte, Corza etc. A ani nedýchají…Větší počet diváků měl v římském cirku jenom císař Nero. Tady jsme ale na Portě a recituje konferenciér (tenkrát se ještě neříkalo speaker), který uvádí Portu od prvního ročníku v roce 1967, Mirek Kovářík.

Dnes je mu 79 let a já ho znám od roku ´66. Jako zakladatel, scénárista a režisér Docela malého divadla v Litvínově (1962 až 1967) byl se svým souborem hostem Divadélka v černé kuchyni v Teplicích (Dušek, Kryl, Koenigsmark, Kobra a další) s inscenací Hrabětových veršů pod titulem Stoptime. Hraběte objevil, posháněl vše, co bylo možné z jeho pozůstalosti, vydal jako knihu a má nehynoucí zásluhu na tom, že náš největší „jazzový“ básník se dostal do obecného povědomí. Docela malé divadlo dosud existuje, už bez Kováříka krásné Aniny.

My z Černé kuchyně na teplickém zámku jsme od Mirka dostali pozvání do Litvínova s inscenací „Velký testament Františka Violina“ s písněmi Karla Kryla. Hlavně toho, ale i nás, básničkáře, pozval Kovářík do svého velmi populárního pořadu ve vysílání ústeckého studia Čs. rozhlasu. Pro Kryla to byla první prezentace v rádiu a já jsem tu utrousil jednu svoji básničku

V literatuře je Mirek označen za jednoho z prvních průkopníků divadel poezie. Ta měla svůj kouzelný zámek v poetické kavárně Viola v Praze. Na přehlídce v roce 1966 jste tu mohli slyšet původní tvorbu, která byla nejen básnivá, ale i chytře komická. Například v pořadu Růže a dvě kosti stehenní si na klavír zahrál svoje melodie Jiří Bulis a verše zarecitoval Láďa Vencálek (oba Brňáci). Jazz tu hrával Hulan i Velebný, ba i swingové trio Ivana Mládka. A tak Stoptime tu byl doma a jako jediný z celé přehlídky několikrát reprízoval.

Já jsem měl na vojně 1964-65 soubor Vokap, VOjenský KAbaret Poezie, s jazzovým combem, a tak jsem poetickou scénu hltal. Protože jsem se také, skoro od začátku, motal kolem Porty, podařilo se mi přesvědčit Mirka, aby uváděl Živé noviny v Chebu. Já jsem to režíroval a většinou tu vystupovali žurnalisté z Mladého světa a Mladé fronty. Vystupovali jsme jednou měsíčně jeden rok před plným sálem. Pak režii i speakrování převzal šéfredaktor okresních novin vydávaných Okresním výborem KSČ a kupodivu měl na prvních ŽN plno. Na druhých 17 lidí a na třetích pět. Pak jsem se o to přestal starat. Dělat s takovým profesionálem, který uměl za každé situace improvizovat a ztrémované novináře přivést do úplné pohody byla super pohoda.

Básníky Kovářík pro nás nejen objevoval, ale „veršující kuřata“ školil několik let v pražském Rubínu v pořadu Zelené peří. Otevíral jim cestu do novin i rozhlasu. A když kuřata byla opeřená, stal se patronem řady dalších. S mladicemi a mladíky si rozuměl, protože měl letité zkušenosti z Porty. Schovávám si sešity Repertoáru malých scén, jím redigované verše Hraběte v knize Stoptime a vzpomínám si, že při svém prvním vystoupení v rozhlase (byl ve staré vile), jsem si s nervozitou a trémou musel odskočit a ohromil mě záchod ve velikosti našeho obýváku, vyložený modrobílými dlaždičkami s Holanďankami.

Romantika a poezie jsou sestry. Ale známe jejich rodiče? Někdy byly vychovány v různých rodinách a nikdy se nesetkaly. Když se potkaly, byla to radost nad radost. A tím, který je dokázal objevit a udělat z nich šťastnou rodinku, byl bezesporu Mirek Kovářík.

Byl jejich otcem a dneska už v 79 letech spíš dědečkem.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579082

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz